Protest tegen stadionverboden: "Clubs als Genk hebben fanatieke aanhang nodig"

23 april 2016 22:43

De afgelopen weken kregen een twintigtal leden van verschillende sfeergroepen van KRC Genk een stadionverbod. Daar is niet iedereen het mee eens en daarom worden er protestmaatregelen aangekondigd.

Dat wordt aangekondigd op de Facebookpagina van 'Tribune Zuid', die vier supportersclubs van KRC Genk verenigt. Volgens de brief die daar werd gepost en die u hieronder integraal kunt lezen, kwamen de stadionverboden er omwille van futiele zaken.

“Beste supporters, 20 leden van verschillende sfeergroepen hebben de voorbije weken voor futiele zaken stadionverboden gekregen over verschillende wedstrijden heen. Hierdoor is het mogelijk dat wij protestmaatregelen zullen nemen. Dit kan ook een significante invloed hebben op de sfeer. Wij willen hier in geen geval de spelers noch de technische staf tekort doen, maar vragen wel om jullie begrip en vooral steun.

De huidige dionysische toepassing van de voetbalwet is een nagel aan de doodskist van de voetbalbeleving voor elke supporter. Clubs zoals Genk hebben hun fanatieke aanhang nodig. U herinnert zich ongetwijfeld de stille wedstrijden tijdens ons laatste protest. Dit staat in contrast met de lof die we hebben gekregen voor pakweg de Tweety-tifo tegen STVV en het eerbetoon aan Tony Greco zaliger. De positieve spiraal van zowel het sportieve als het extrasportieve dreigt nu gebroken te worden.

Wij gingen er van uit dat de Belgische jusitie in het huidige maatschappelijke klimaat wel andere zaken te doen had dan voetbalsupporters te straffen. Echter toont de realiteit een ander beeld. Criminelen kunnen in het niet nader genoemde wijken van niet nader genoemde steden wekenlang zorgeloos hun ding doen. Een voetbalsupporter die met zijn arm over een hek komt, wordt bestraft. Als de steden even obsessief beveiligd en gecontroleerd werden als de stadions, lag er nu geen bloementapijt voor de Beurs in Brussel.

Wat wij hiermee willen bereiken? We hopen ten eerste op jullie begrip, verwachten dat de clubleiding van KRC Genk ons steunt en als club een eendrachtig signaal naar buiten stuurt aangaande haar fanatieke aanhang. Door middel van een continue dialoog met zowel de club als de veiligheid kunnen we het aantal futiele stadionverboden drastisch verminderen, gaan de oogkleppen af en wordt de beste sfeer van België niet in het gedrang gebracht. Zoniet kan deze golf van optimisme weer heel snel breken."

Caroline Tonnelier

KRC Genk \\ KAA Gent
 
 
Reacties.