Een Belgisch duel in Premier League? Hoe

29 april 2016 11:43

Op maandag 2 mei is er een Londense derby, Chelsea ontvangt dan Tottenham. Het is eigenlijk ook een Belgisch duel, want bij beide ploegen maken onze landgenoten een belangrijk deel van het team uit. Wij bekeken het seizoen van deze Rode Duivels van naderbij.

Chelsea

De bijnaam van de Londense grootmacht was enkele jaren geleden nog Belgski. Nu spelen er nog twee landgenoten in het eerste elftal, Eden Hazard en Thibaut Courtois. Chelsea kent een uiterst teleurstellend seizoen. De kampioen van vorig jaar staat pas negende na een dramatische start. Publiekslieveling José Mourinho kreeg zijn ontslag en momenteel staat Guus Hiddink aan het roer.

Eden Hazard was de exponent van het zwakke spel bij Chelsea. Vorig seizoen lukte alles bij de 59-voudige international, hij scoorde 18 keer in de competitie en werd 'Player of the Year'. Dit jaar scoorde hij niet in de eerste 26 matchen. Het publiek beschuldigde hem er zelfs van Mourinho te saboteren.

Maar er was licht aan het einde van de tunnel voor de 25-jarige. Sinds zijn terugkeer uit blessure liep het weer beter, hij scoorde zijn eerste twee competitiedoelpunten tegen Bournemouth op 23 april en liet onlangs weten te willen schitteren op het EK.

De nummer een bij Chelsea is Thibaut Courtois. Hij is nog altijd maar 23, maar sinds zijn titel bij Genk in 2011 won hij al elk jaar een prijs, dit seizoen waarschijnlijk niet en dat zit hem blijkbaar dwars. Onze landgenoot werd al meermaals in verband gebracht met een transfer, onder andere naar Real Madrid.

Courtois was een paar maanden out met een gescheurde meniscus, en ook hij leed onder het zwakke spel van Chelsea. Hij speelde 21 competitiewedstrijden en slikte daarin 25 tegendoelpunten en twee rode kaarten, slechts vijf keer hield hij zijn net schoon. Ter vergelijking, vorig seizoen stond hij 30 doelpunten toe in 32 matchen en hield hij dertien keer de nul.

Tottenham

Tottenham Hotspur is na Leicester de revelatie van het seizoen. Manager Mauricio Pochettino en de zijnen kamperen momenteel op een tweede plaats en brengen sprankelend voetbal. Ook bij deze Londense club is een groep Belgen neergestreken. Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Mousa Dembélé en Nacer Chadli maken deel uit van de A-kern.

Jan Vertonghen was dit seizoen geblesseerd van eind januari tot begin april. Daarbuiten speelde Sterke Jan eigenlijk alles, naast zijn maatje Toby Alderweireld centraal in de defensie. Mega Toby miste nog geen minuut in de Premier League en deed daarmee beter dan doelman Hugo Lloris. De 27-jarige maakte een opmerkelijke evolutie door en is momenteel een van de beste verdedigers in Engeland, hij scoorde ook al vier keer en gaf twee assists. Dit vaste centrale duo in Londen staat bij de Rode Duivels wat verder uit mekaar, op de backposities.

Mousa Dembélé werd door vele mensen afgeschreven nadat hij vorig seizoen gemiddeld geen helft per wedstrijd speelde. Deze jaargang heeft hij zich herpakt en is hij opgeklommen tot een cruciaal onderdeel van de ploeg van Pochettino. Hij scoorde drie keer in 28 wedstrijden, maar is vooral een balveroverend en spelverdelend rustpunt bij de Spurs. Ondertussen voelt Axel Witsel de hete adem van Dembélé in zijn nek bij de Rode Duivels.

Nacer Chadli is de minst gelukkige van het zestal. De aanvallende middenvelder speelde 26 keer mee, maar vooral met invalbeurten. Hij scoorde drie keer, vorig seizoen maakte hij er nog elf. Hij lijkt de enige Belg in Londen die niet op een basisplaats moet hopen, maar op een selectie voor het Europees kampioenschap.

Maarten Pottie

Premier League \\ Tottenham \\ Chelsea
 
 
Reacties.