Waarom Hein Vanhaezebrouck AA Gent (niet) zal inruilen voor Anderlecht

29 april 2016 09:15

Eerder deze week vernam onze redactie uit goede bron dat RSC Anderlecht met het oog op volgend seizoen aan Hein Vanhaezebrouck denkt. De coach van AA Gent ontkende op de webstek van de landskampioen dat er al gesproken is met paars-wit, maar...

Dat wil niet zeggen dat het na het seizoen toch niet tot een spraakmakende overgang kan komen. De paars-witte top is en blijft fan van Vanhaezebrouck en na het seizoen kan alles toch nog in een stroomversnelling komen.

Als we de voorbije jaren van Vanhaezebrouck onder de microscoop leggen, dan komen we wel tot de constatatie dat de oefenmeester van de Buffalo’s over alle kwaliteiten beschikt om (ooit) succesvol te zijn als trainer van Anderlecht.

  • Hein is een tactisch genie

Vanhaezebrouck is tactisch enorm sterk, en werd voor zijn inzicht al in binnen-en buitenland geroemd. Heel wat kenners zijn onder de indruk van de manier waarop de ex-trainer van Kortrijk en Genk het spelletje ziet.

Een 3-5-2 of een 4-3-3, of beide formaties in één en dezelfde match? Vanhaezebrouck durft van systeem te veranderen én kan dat ook overbrengen op zijn spelers.

  • Hein weet wat hij nodig heeft…

Hein weet ook als geen ander wat voor type spelers hij nodig heeft om een club succesvol te maken. Dat was bij Kortrijk het geval en dat is bij Gent het geval. Vanhaezebrouck is verliefd op een type als Sven Kums, een verlengstuk op het veld. Dat hij ook een gevestigde topclub als Anderlecht naar zijn hand zou kunnen zetten? Daar twijfelt niemand aan.

  • …En durft voor verandering te zorgen

Daar komt nog eens bij dat Vanhaezebrouck niet vies is van een grote kuis. Toen hij bij Gent aankwam ging hij met de grove borstel door de selectie van de Buffalo’s. Dat hij Habib Habibou niet nodig had – de spits werd het jaar voordien nog topschutter – deed wenkbrauwen fronsen. Maar iedereen had al snel door dat Hein eigenlijk gelijk had.

  • Hein is verbaal sterk

Vanhaezebrouck is altijd recht voor de raap en weet als geen ander hoe hij de media moet bespelen. Niet zelden weet hij één van zijn spelers door middel van een bepaalde uitspraak te prikkelen.

Maar ook in het rechtstreekse contact met zijn spelers is Vanhaezebrouck sterk. Zelfs een doorgestuurde spelers als Hervé Kage rept niet met één slecht woord over de ex-speler van Harelbeke. Dat wil toch wel wat zeggen.

  • Hein en Anderlecht? Een duidelijke match, maar…

Als Vanhaezebrouck en Anderlecht er ooit voor kiezen om met elkaar in het huwelijksbootje te stappen, dan mag dat eigenlijk niemand verbazen. De twee hebben immers een match.

Maar of Hein en paars-wit zich ook op korte termijn al zullen verloven? Dat blijft maar zeer de vraag. Het lijkt er toch op dat het werk van Vanhaezebrouck bij Gent nog niet af is. De Buffalo’s willen hun kapitein graag langer aan boord houden en die kapitein lijkt toch zinnens om nog minstens één cruise met zijn schip en stuurlui aan te gaan. Al weet je in het voetbal maar nooit…

Timothy Collard

Anderlecht \\ KAA Gent
 
 
Reacties.