Tim Smolders: "Veel voetballers zullen nog verschieten na hun carrière"

10 augustus 2016 17:00

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week is Tim Smolders aan de beurt: zestien jaar speelde hij op het hoogste niveau, bij vijf verschillende clubs.

Sinds begin dit seizoen kan hij zich geen profspeler meer noemen. "Maar als ik eerlijk ben mis ik het voetbal niet", biecht Smolders op. "Toen ik in de zomer op vakantie was met mijn kindjes heb ik geen seconde gedacht: kon ik nu maar trainen om me voor te bereiden op het nieuwe seizoen."

De middenvelder kwam tijdens zijn carrière uit voor verschillende clubs: Club Brugge, Charleroi, AA Gent en Cerlce Brugge in onze eigen eerste klasse en Roosendaal in de Eredivisie. "Ik heb overal graag gespeeld, maar bij RBC Roosendaal was het niet altijd even gemakkelijk. We speelden permanent tegen de degradatie en er schortte iets aan de mentaliteit bij de groep. De spelers wezen naar elkaar in plaats van voor de spiegel te gaan staan."

Bij Charleroi en AA Gent speelde ik het beste voetbal uit mijn carrière

"Mijn grootste sportieve successen heb ik gekend bij Club Brugge. We pakten de titel en twee bekers en ik heb ooit zelfs in Camp Nou mogen spelen, ongetwijfeld het mooiste moment uit mijn carrière. Maar ik was nog jong en kwam lang niet altijd in actie. Ik denk dat mijn persoonlijke hoogtepunt eerder lag in mijn periode bij Charleroi en Gent vanaf mijn 27 ongeveer."

Toen er een einde kwam aan zijn loopbaan als profvoetballer, kwam er een prangende vraag bovendrijven: wat nu? "Ik denk dat er nog veel spelers echt zullen schrikken als het voetballen ophoudt. Als je trainer wilt worden, is de concurrentie moordend. Veel spelers hebben vanaf hun zestiende alles gelaten voor de sport. Ze hebben geen diploma en vallen in het beruchte zwarte gat."

Om die val iets dragelijker te maken heeft Tim Smolders samen met de Nederlandse ex-voetballer Piet den Boer een initiatief uit de grond gestampt om sporters financieel te begeleiden tijdens en na hun profcarrière. "Ik heb zo veel dingen zien mislopen rondom mij. Voor veel sporters is het heel moeilijk om hun weg te vinden in de fiscale wereld. Samen met ABN Amro willen Piet en ik hen te weg wijzen."

Ik zat naast Badou Kéré en die had zelfs de beentjes van zijn kip opgegeten

Tim Smolders heeft veel grappige herinneringen overgehouden aan de voorbij zestien jaar en eentje wil hij gerust met ons delen. "Toen ik bij Charleroi speelde, kregen we vaak hetzelfde eten voorgeschoteld. Pasta en kip. Op een dag ging ik naast Badou Keré zitten aan tafel. Toen ik klaar was, lag mijn bord vol beentjes van de kip. Ik keek naast me en zag niets liggen bij Badou waarop hij de volgende legendarische woorden uitsprak: "Moi, je suis Africain, je mange tout."

Johan Walckiers

 
 
Reacties.