Standard telt het meeste buitenlanders, deze clubs uit de Jupiler Pro League zetten het minste

06 september 2016 16:14

Nog al te vaak halen clubs uit de Jupiler Pro League een buitenlandse speler in huis. En dat terwijl er Belgische jongeren op de deur van het eerste elftal beuken. Maar welke ploegen tellen nu het meeste buitenlanders in hun kern?

We sloegen er de statistieken van Transfermarkt even op na en kwamen tot de constatatie dat Standard maar liefst 24 buitenlandse spelers in de selectie heeft zitten. Geen enkele club doet ‘beter’. Moeskroen volgt op korte afstand met 21 buitenlanders.

Daarna heel wat ploegen die 19 buitenlandse spelers in de rangen hebben: Anderlecht, AA Gent, KV Kortrijk, Sporting Lokeren, STVV, Sporting Charleroi en KAS Eupen.

Zulte Waregem en Westerlo tellen het minste buitenlanders

Aan het andere uiteinde van de tabel, vinden we Zulte Waregem terug. De selectie van Francky Dury telt amper 9 buitenlandse spelers. Westerlo (11), Waasland-Beveren (12) en Club Brugge (13) zetten ook duidelijk in op talent van bij ons.

Fransmannen duidelijk boven, maar ook veel Serviërs

Als nog net iets meer in detail treden, merken we op dat de meeste buitenlanders in de Jupiler Pro League uit Frankrijk afkomstig zijn. Een trend die zich al jaren doorzet, en niet geheel onlogisch. Heel wat clubs van bij ons gaan vaak scouten in de lagere Franse reeksen.

In totaal zijn er 40 Franse spelers actief in onze competitie, goed voor een aandeel van 14,7%. Ook de Serviërs (16), Senegalezen (13), Brazilianen, Nederlanders, Nigerianen (allen 11), Ghanezen en Spanjaarden (beiden 10) zijn goed vertegenwoordigd.

Enkelingen

En natuurlijk zijn er ook enkelingen. Réginal Goreux staat in zijn eentje in voor de delegatie van Haiti, Omar Colley is de enige Gambiaan in de Jupiler Pro League en Valentin Viola is de enige Argentijn die in eerste klasse rondloopt.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Sporting Lokeren \\ Standard \\ Westerlo \\ Zulte Waregem \\ KV Oostende \\ KV Mechelen \\ KV Kortrijk \\ Moeskroen \\ SK Beveren
 
 
Reacties.