Ivens over gestoorde Griekse voorzitter die physical coach bedreigde: "hij wou zijn benen breken met een baseball-knuppel

26 oktober 2016 20:18

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week is Jonas Ivens aan de beurt: kapitein bij KV Mechelen en waanzinnig verhaal in Griekenland.

Als geboren en getogen Beverenaar zette Ivens zijn eerste stappen in het voetballeven bij het toenmalige KSK Beveren. “Dat was het tijdperk van Jean-Marc Guillou en die bracht veel Ivorianen naar de Freethiel. Daar zaten enkele goede spelers tussen zoals Yaya Toure of Emmanuel Eboué. Er was een kleine speler, Diallo, die heel acrobatisch was. Hij ging altijd op de banken staan en deed een salto in de kleedkamer. Enkele anderen bedachten dan om wat water op de grond te gooien, zodat hij gewoon onderuit schoof“, zegt hij met de lach.

Een vaste waarde werd hij niet en via SK Deinze belandde de verdediger in de tweede klasse bij KV Mechelen. "Daar ben ik doorgebroken onder Peter Maes en speelden we een goed eerste seizoen. We misten de titel, maar promoveerden via de eindronde, waarin we outstanding waren. Ik scoorde een penalty in de beslissende wedstrijd tegen KV Kortrijk, wat echt een geweldig gevoel gaf. Dat jaar klopte alles. Als ik één seizoen in mijn loopbaan mag aanstippen, is het dat eerste jaar bij Mechelen. "

In 2009 speelde hij met geel-rood een bekerfinale, waarin Racing Genk te sterk bleek. "Ik denk daar nog soms aan terug, omdat elke speler in zijn carrière slechts een paar momenten heeft waarop hij weet dat hij een prijs kan pakken. Als dat dan mislukt, is dat erg jammer." Al zaten de wedstrijdomstandigheden met een snelle rode kaart voor Jeroen Mellemans ook niet mee.

"Of het een droom was om in het buitenland te spelen? Ik had voor mezelf enkele doelen gesteld bij het begin van mijn carrière en één daarvan was om ooit in Nederland te spelen", zegt de Belg over zijn overgang naar FC Groningen. "Ginder kijken ze anders naar voetbal en spelen ze aanvallender. Qua infrastructuur stonden onze noorderburen op dat moment ook een stuk verder dan in België." Uiteindelijk belandde hij op de bank ten nadele van Virgil Van Dijk, Nederlands International en spelend in de Premier League. "Op dat moment kon ik me daar moeilijk overzetten, maar nu kan ik daar mee leven."

Vreemde voorzitter

Enkele jaren nadien trok hij naar het Griekse Niki Volos, waar een voorzitter rond liep die zo gek als een achterdeur was. "De president kwam naar elke training met een sigaar in de mond en met vier gewapende bodyguards rondom hem. Hij bedreigde ook iedereen in de club. We hadden een Nederlandse physical coach en die man werd zwaar bedreigd door de voorzitter. Hij zei dat ze zijn benen gingen breken met baseballknuppels en zijn vrouw hebben ze een pistool tegen haar slaap gehouden. Op dat moment vraag je je af of het allemaal nog wel zin heeft."

Na enkele maanden in Griekenland, we zijn half november, stapt die vreemde voorzitter plots op en wordt de situatie erg lastig voor Ivens. "Ik kreeg aanmaningen dat ik uit het appartement moest, dat heb ik mijn familie nooit verteld. Ik heb hen op het vliegtuig gezet richting België om Sinterklaas te vieren, maar had niet gezegd dat ze niet meer gingen terugkomen. Ik heb alles afgehandeld terwijl zij in België zaten en ben begin januari mijn familie achterna gevlogen."

Ik kreeg aanmaningen dat ik uit het appartement moest, dat heb ik mijn familie nooit verteld

Gelukkig keerde de rust terug toen hij weer in België kwam. Na een korte passage bij Cercle Brugge, zei hij het profvoetbal vaarwel. "Ik was nog fit en had geen last van blessures. Toch voelde ik dat ik het niveau niet meer aankon en verloor ik ook een beetje de mentale strijd."

Momenteel is de ex-voetballer actief als physical coach bij Waasland-Beveren, een job die hem veel voldoening geeft: "Voor mij is deze job een ideale gelegenheid om me verder te ontwikkelen. Ik leer elke dag nieuwe dingen en ga ik vooruit. Ik ben ook bezig met een trainerscursus en wie weet wordt ik later wel hoofdcoach", besluit hij.

Maxim Cleemput

Jupiler Pro League \\ 2e klasse \\ Nederlandse Eredivisie \\ FC Groningen \\ SK Deinze \\ Cercle Brugge \\ KV Mechelen \\ SK Beveren \\ Niki Volos
 
 
Reacties.