Sporting Lokeren kwam het vertrek van Peter Maes nooit of te nimmer te boven, en dat is een serieus probleem

26 oktober 2016 14:52

Sporting Lokeren moet een dik jaar na het ontslag van Bob Peeters opnieuw op zoek naar een nieuwe trainer. Georges Leekens werd de laan uitgestuurd en de supporters hebben al een tijdje heimwee hebben naar de goede tijden onder Peter Maes.

Tussen 2010 en 2015 was Lokeren een vaste waarde in de subtop van het Belgische voetbal. Onder aanvoer van een altijd gretige en gemotiveerde Peter Maes werd Lokeren achtereenvolgens zesde, achtste, zesde, vijfde en achtste in eerste klasse. Bovendien loodste Maes de Waaslanders ook naar twee eindzeges in de beker. Een huzarenstukje.

Steeds meer bergaf met Lokeren

Maar aan alle mooie verhaaltjes komt ooit een eindje. Maes was Lokeren ontgroeid en zette een stap hogerop door naar KRC Genk te verkassen. En kijk, sinds vorig seizoen – eigenlijk al een beetje sinds het laatste jaar onder Maes – gaat het bergaf met Lokeren. Er was al verval in het laatste seizoen van Maes en het bestuur kon dat niet stoppen.

Verval werd gecamoufleerd door komst Harbaoui

Let op, voorzitter Lambrecht camoufleerde het verval onder meer door Hamdi Harbaoui uit de vergetelheid te halen. De Tunesische spits deed vorig seizoen wat hij het beste kan: doelpunten scoren. Het hielp Lokeren uit degradatiezorgen en aan een elfde plaats. Niet voldoende, maar goed… ’t was genoeg om het seizoen rustig uit te spelen.

Géén metamorfose in het tussenseizoen

In het tussenseizoen verwachtte men een metamorfose op Daknam, maar die bleef uit. De kern waar Leekens het dit seizoen mee moest doen, is in grote lijnen dezelfde als die van vorig jaar. Tom De Sutter en Steve De Ridder werden gehaald, maar zij zoeken nog naar hun beste niveau én kunnen de ploeg niet in hun eentje dragen.

Bob Peeters en Georges Leekens deden hun best, maar konden de spelers niet scherp genoeg krijgen om opnieuw aan te knopen met de resultaten van weleer. Bovendien is er ook gewoon te weinig kwaliteit aanwezig om ook maar aan play-off 1 te durven denken. Neen, Lokeren kwam het vertrek van Peter Maes nooit of te nimmer te boven.

Dringend gezocht: trainer die overuren wil kloppen

Roger Lambrecht en Willy Reynders staan de komende weken voor een belangrijke opdracht. Zij moeten een coach vinden die de broodnodige rust op Daknam kan laten terugkeren. De spelers hebben misschien een iets strengere hand nodig, maar vooral: de fans snakken naar een trainer waar ze zich mee kunnen identificeren.

Een type Maes, zeg maar. Een hardwerkende trainer die zijn visie kan overbrengen op de spelersgroep en niet vies is om overuren te kloppen. Al groeien die natuurlijk niet aan de bomen, en al zeker niet in het Waasland. Maar het is duidelijk: om Lokeren opnieuw naar de subtop te loodsen, zal de een trainer die overuren wil kloppen méér dan nodig zijn.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Sporting Lokeren
 
 
Reacties.