Club Brugge écht onder stoom: technisch en tactisch top, goede mentaliteit en soms zelfs... Tiki-taka

28 oktober 2016 09:52

Het is u ongetwijfeld ook opgevallen: Club Brugge komt hélemaal boven water na een ietwat moeilijke periode aan het begin van het seizoen. De spelers van Michel Preud'homme legden de voorbije weken heel goed voetbal op de mat, en dat ondanks het feit dat er heel wat sterkhouders out zijn.

We herhalen het nog eens: Bjorn Engels, Brandon Mechele, Laurens De Bock, Lior Refaelov en José Izquierdo liggen allen nog in de Brugse lappenmand. Vier van die vijf jongens zijn – als ze fit zijn – een onbetwiste titularis in de ploeg van Preud’homme, maar de Luikenaar moet het dezer dagen zonder hen zien te rooien.

Van (veel) roteren was geen sprake meer

Al dat blessureleed bezorgde Preud’homme vanzelfsprekend kopzorgen. Hij kon zijn beproefde recept van vorig jaar – het roteren – niet gebruiken. Maar enkele weken en goede prestaties later staat Club er toch maar weer. MPH roteert veel en veel minder en geeft momenteel het vertrouwen aan een vaste kern van spelers. ’t Is niet dat hij nog veel spelers voorhanden heeft, natuurlijk.

Ondanks de tegenslagen die er waren, sloeg de regerende kampioen hard terug. Tegen Charleroi en Porto was het al goed, maar bleven de punten uit. Tegen Anderlecht leverde Club een glansprestatie af en Westerlo was niets meer dan een tussendoortje in aanloop naar de moeilijke uitmatch op het veld van Zulte Waregem.

Technisch verfijnd

Het voetbal dat Club Brugge dezer dagen op de grasmat legt, heeft zowat alles. Het is eerst en vooral technisch verfijnd. De driehoekjes met simpele passes die overal op het veld gevormd worden, zijn daar het mooiste bewijs van. Club begint van achteruit te voetballen, en met onder meer Denswil en van Rhijn – twee mannen met een Ajax-verleden – kán je dat ook gewoon goed doen.

Het eerste doelpunt tegen Westerlo was van hele mooie makelij. Maar liefst vijftien passes gingen er vooraf aan de goal, die uiteindelijk werd gemaakt door Dion Cools. Nota bene de linksachter! Akkoord, de bezoekers legden Club Brugge niet veel in de weg… Maar dat doet niets af aan de fraaie teamgoal.

Tactische flexibiliteit, met dank aan slimme spelers

Naast het technische aspect, is er nog het tactische gedeelte. Preud’homme steekt úren in het ontwikkelen van de perfecte tactiek om iedere tegenstander te bekampen. “Tegen Westerlo paste ik een en ander aan, zodat we met meer mensen centraal op het middenveld kwamen te staan", aldus MPH na de match.

Net als Roberto Martinez bij de Rode Duivels, hamert ook Preud’homme bij Club Brugge op tactische flexibiliteit. De Luikenaar zal zich in de handen wrijven met het feit dat zijn spelers de richtlijnen zo snel oppikken. Jongens als van Rhijn en Limbombe pasten zich heel snel aan, terwijl Cools een jaartje ouder is en steeds meer begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Als je het over een trainer hebt die spelers beter maakt, dan is Preud'homme een mooi voorbeeld.

Mentaliteit

Een laatste aspect dat voor de revival zorgde bij Club Brugge, is de mentaliteit. Aan het begin van het seizoen leek het soms wel alsof daar het schoentje knelde. De algemene indruk was dat sommige spelers een tandje mochten bijsteken. Niet dat de jongens van Preud’homme het lieten afweten op training. In geen geval, en dat liet de trainer ook duidelijk verstaan.

“Op training zie ik niet dat het minder gaat. Anders zou ik de spelers die het minder doen, niet opstellen”, aldus Preud'homme. De voorbije weken staat er echter weer een écht strijdvaardig Club tussen de lijnen. Tegen Gent was dat al duidelijk, en ook in de wedstrijden erna. Club veerde recht na twee (onverdiende) nederlagen en iedereen is bereid om er zijn hoofd voor te leggen.

't Is dezer dagen een genot om naar Club Brugge te kijken

Het spel van Club Brugge is compleet. Een hoog tempo of rustig de bal rondspelen waar en wanneer het nodig is, veel positiewissels in aanvallend opzicht en tegenwoordig zelfs ook al in defensief opzicht, knokken voor iedere morzel grond, technisch verfijnd én veel kansen. ’t Is dezer dagen een genot om naar de regerende landskampioen te kijken, voor fans én neutrale toeschouwers.

Jawel, het heeft er dus alle schijn van weg dat dit Club Brugge klaar is voor een reeks(je). Na alle pech die de ploeg dit seizoen al kende, mag Preud’homme zich zeker en vast op de borst kloppen. De volgens sommigen ‘uitgebluste’ trainer krijgt het nog maar eens voor elkaar en dat is best knap.

Als je dan ook nog eens rekening houdt met het feit dat Club nog enkele van zijn beste spelers moet recupereren, dan ziet het er goed uit voor Preud'homme en co. Maar nu zaterdag eerst en vooral een goed resultaat boeken op het veld van Zulte Waregem, anders is al het goede van de voorbije weken (even) voor niets geweest.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ Zulte Waregem
 
 
Reacties.