Club Brugge, op tactisch vlak de sterkste ploeg van België? Bij blauw-zwart vinden ze het leuk: "Jullie moeten goed kijken" & "

07 februari 2017 12:29

Dat Club Brugge over een trainer met heel wat tactische bagage beschikt, is al eventjes duidelijk. Michel Preud'homme liet zijn ploeg de voorbije jaren al in verschillende systemen spelen en de spelers pikken nieuwe richtlijnen vlotjes op.

Zondag noteerden we nogmaals een mooi voorbeeld. Club Brugge begon met vier verdedigers aan de partij, maar na de pauze gebruikte Preud’homme niemand minder dan Ruud Vormer als rechtervleugelverdediger.

"Ook in de eerste helft al met drie verdedigers" - Michel Preud'homme

“Ach, ik zie het niet zo. Eigenlijk was het geen grote aanpassing. Ook in de eerste helft speelden we soms al met drie verdedigers. Izquierdo zakte op links soms een beetje terug, terwijl Palacios op rechts wat hoger speelde. Na de pauze was dat dan met Vormer”, aldus Michel Preud’homme na de match.

"Boeiend en interessant voor jullie. Goed kijken" (lacht) - Timmy Simons

De spelers pikken de tactische ingrepen van hun coach vlotjes op. Zo speelde Vormer zonder problemen de wedstrijd uit op de rechtsback. “We kunnen vlot switchen tussen verschillende formaties”, aldus aanvoerder Timmy Simons.

“Dat maakt het ook boeiend en interessant voor jullie, hé”, lachte Simons naar de aanwezige pers. “Jullie moeten goed kijken en hebben werk met analyseren”, grapte de kapitein van Club Brugge.

Hoe dan ook getuigt het van een enorm tactische flexibiliteit bij de spelers van Club Brugge. Zo makkelijk van de ene naar de andere formatie overschakelen: het is niet iedere ploeg in België gegeven. “We trainen er dan ook heel erg veel op, hé” vertelde Ruud Vormer nog.

Applausje voor de tacticus, Michel Preud'homme

Het laatste woord is voor de tacticus zelf – Michel Preud’homme. De trainer gaf zichzelf zowaar een mooi compliment, en gelijk heeft hij. “We trainen heel veel tactisch. Weet je, we beschikken in België over sterke coaches. Coaches die oplossingen vinden, zelfs als er geen zijn.”

“Je moet als trainer altijd klaar staan om te strijden. Twee weken geleden pakte Charleroi plots uit met een nieuw systeem. Een systeem met drie verdedigers, maar toch iets anders dan AA Gent of KV Oostende.”

“Dan moet je als tegenstander meteen trachten te reageren en verschillende systemen in je ploeg slepen. Dát is toch het mooiste dat we in onze job van trainer kunnen hebben? Altijd die nieuwe uitdagingen", besloot Preud'homme. Als Preud'homme werkelijk zo blijft genieten van het spelletje, zou hij na afloop van dit seizoen dan wel kúnnen stoppen? Time will tell.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.