Welke competitie krijgen we in de toekomst? Dit zijn de vijf concrete voorstellen die op tafel liggen

21 februari 2018 18:58

De Pro League boog zich vandaag over een mogelijke competitiehervorming en in concreto liggen er vijf valabele pistes op tafel. Om beslissingen te nemen, is het nog veel te vroeg, maar het is natuurlijk wel interessant om de mogelijkheden even in detail voor te stellen.

Optie 1: klassieke competitie met 20 teams
Een reguliere competitie dus met 20 ploegen waarbij we afscheid nemen van play-off 2, het lelijke eendje waar niemand echt vrolijk van wordt. Wél is het dan ook gedaan met play-off 1. In plaats van 40 speeldagen werken we er 2 minder af = 38. De Pro League wordt echter niet warm van deze optie. Punt is namelijk dat er dan zonder pardon vier profclubs verdwijnen.

Optie 2: klassieke competitie met 16 teams
In dat geval is het verschil met het huidige systeem dat de play-offs wegvallen. Ook vallen we van 40 speeldagen terug naar 30 stuks. De Pro League heeft wel bedenkingen bij het beperkte aantal speeldagen. Voor diverse clubs zou dit systeem financieel niet al te voordelig zijn aangezien zij gebaat zijn bij voldoende wedstrijden. Dit format leunt wel behoorlijk dicht aan het vroegere systeem met 18 ploegen. De Proximus League zou in dit geval al eindigen begin maart en dat is heel vroeg.

Optie 3: behoud van het huidige systeem
Ook het huidige format maakt nog altijd kans om te overleven. Al zou er wel gegaan worden voor het schrappen van de puntenhalvering. Dat zou meteen ook een keuze zijn voor continuïteit en herkenbaarheid. Belangrijk aspect dat men voor ogen houdt, is alvast het feit dat de puntendeling eigenlijk nog maar twee keer bepalend was. Opvallend is dat slechts vijf clubs vasthouden aan de huidige gang van zaken: Gent, Genk, STVV, Oostende en Charleroi.

Optie 4: competitie met 14 ploegen en play-offs
Dit zou het weleens kunnen worden want het management van de Pro League ziet dit systeem helemaal zitten. 14 teams in eerste klasse en 10 stuks in de Proximus League. Dat betekent wel drie zakkers in het overgangsjaar. Die clubs krijgen wel een vergoeding van 3 miljoen euro. Bovendien zou het tv-geld voor tweede klasse eenmalig verhoogd worden. De reguliere competitie bestaat uit 26 speeldagen. In play-off 1 worden 10 matchen afgewerkt. De plaatsen 7 tot 14 spelen play-off 2 in één groep. De laatste van die PO2 zakt naar de Proximus League.

Optie 5: competitie 3 x 8 en 2 x12
Er is ook nog een totaal nieuw voorstel dat op tafel ligt, daarbij is er geen sprake meer van 1A en 1B. De 24 teams zouden verdeeld worden over drie groepen van acht teams. Vervolgens gaan we naar play-offs met twee poules van twaalf. Elke club speelt in dit systeem 36 matchen. Dat betekent meteen ook het einde van de Proximus League én er zou ook een volledig nieuwe verdeling van de tv-rechten moeten komen.

Redactie

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.