10 dagen Algarve: wat hebben we geleerd?

11 maart 2016 20:33

Tien dagen waren de Belgian Red Flames samen in de Portugese Algarve. Twee nederlagen en twee overwinningen vormden de eindbalans. Maar wat moeten we onthouden van meer dan een weekje in de Algarve? De toekomst ziet er goed uit, zoveel is duidelijk.

"Ik zal blij zijn als we na 10 dagen 10% beter zijn geworden", gaf bondscoach Ives Serneels mee aan Voetbalkrant.com op stagedag 1 in het Portugese Vilamoura. Want uiteindelijk is het grotere doel nog steeds het EK 2017 in Nederland halen. En we mogen gerust zijn: deze Flames gaan hun huid ook in Engeland duur verkopen.

'Nieuwe' ontdekkingen

Voor ingewijden en kenners geen echt nieuwe ontdekkingen in de kern van de Belgian Red Flames, maar tot voor deze week zagen wij Lenie Onzia en Tine Schryvers nog niet al te vaak voetballen. Beiden toonden ze dat ze de Flames iets kunnen bijbrengen.

Onzia speelt graag vooruit en zo hebben we op het middenveld een extra optie, Tine Schryvers kan bij een invalbeurt zoveel energie en bravoure aan de dag brengen dat je zo iemand graag in de kern zitten hebt. We hopen beiden dan ook terug te zien in Engeland en tegen Estland.

'Nieuwe' positioneringen

Echt nieuw was het niet voor Janice Cayman, maar de topschutster van de Algarve Cup moet natuurlijk altijd voorin staan. Zij doet Tessa Wullaert & co ook beter renderen en heeft er een erg sterk en regelmatig toernooi opzitten.

En dat kan ook, want met Laura Deloose hebben we misschien wel een nieuwe rechtsachter gevonden. Zij deed het vorig jaar tegen Noorwegen al eens uitstekend en toonde ook nu vlagen van kunde. Hopelijk kan zij doorgroeien de komende weken en maanden.

'Nieuwe' doelen

Samen moeten de Flames dan ook in staat geacht worden het EK te halen. "We moeten gewoon in Engeland iets gaan rapen", klonk het al bij Tessa Wullaert na het puntenverlies tegen Servië eind vorig jaar. Het vertrouwen kan en mag er zeker zijn.

Technisch vaardig zijn de Flames zeker, terwijl ze ook op ervaring en kracht zeker geen mal figuur sloegen tegen pakweg Canada. Volgend jaar terugkomen naar de Algarve Cup? Als er een uitnodiging komt, zeker. Het EK halen kan die kandidatuur kracht bijzetten.

Focus

Wat de Belgische nationale ploeg dan toch nog zal moeten leren is de focus 94 minuten te houden. Ze scoorden 8 doelpunten en kregen er vier tegen. Van die vier slikten ze er wel drie in de laatste vijf minuten van de wedstrijd.

Een werkpuntje dus naar de komende matchen, want Engeland is zeker een team dat tot op het gaatje speelt en een eventuele stunt wil je in Rotherham dan niet in de laatste minuten uit handen geven.

Aernout Van Lindt

België
 
 
Reacties.