Vanaken open over eerste jaar Club Brugge: "Als ik mezelf cijfer op 10 moet geven, dan zeg ik..."

28 april 2016 11:30

Als je hem de laatste tijd ziet spelen, dan zou je haast vergeten dat Hans Vanaken nog niet eens een jaar op de loonlijst van Club Brugge staat. De spelmaker heeft zich na een korte inloopperiode geweldig geïntegreerd in het systeem van Michel Preud'homme.

Maar Hans Vanaken zou Hans Vanaken niet zijn, mocht hij niet nog steeds die rustige en vooral érg nuchtere persoon zijn. De middenvelder analyseerde – enkele speeldagen voor het einde van de play-offs – zijn eerste seizoen in blauw-zwarte loondienst.

Hoe we zijn analyse in drie woorden kunnen omschrijven? Eerlijk, zelfzeker en zelfkritisch. Wie dacht dat Vanaken op zijn lauweren rust nu hij bij een topclub speelt, heeft het flink mis. De honger naar succes is groot bij de Limburger.

7 op 10

Om het ijs te breken… Hoeveel punten op tien zou Hans Vanaken zichzelf geven voor zijn eerste seizoen bij Club Brugge? “Goh… (denkt even na, nvdr.) … 7 op 10. In het begin was het nog wat zoeken en lag er niet altijd regelmaat in mijn spel. Pas op: ik speelde wel goede wedstrijden voor Nieuwjaar, maar soms was het ook minder.”

Constanter na Nieuwjaar

“Na de jaarwisseling heb ik constanter gepresteerd”, beseft de aanvallende middenvelder die vanaf januari in de competitie goed was voor 5 goals en 4 assists. “Ik heb mijn beste niveau gevonden, speelde veel wedstrijden na elkaar en ben zo ook beter in mijn ritme kunnen komen. Al die factoren samen hebben ervoor gezorgd dat ik de voorbije maanden in betere doen was.”

Vanaken is een garantie op goals en assists. In de competitie zit hij aan 7 goals en 6 assists, alle competities samen bekeken staat de teller op 9 goals en 9 assists. Niet mis. “Voor Nieuwjaar scoorde ik misschien maar één of twee goals, maar vanaf januari ging ook mijn rendement omhoog.”

“Ik lig niet wakker van mijn cijfers, maar het is belangrijk voor een nummer 10” - Hans Vanaken

“Dat is en blijft belangrijk voor een speler op mijn positie, hé. Ik ben daar niet fanatiek mee bezig en lig zeker en vast niet wakker van die cijfers. (lacht) Maar de voorbije jaren klokte ik op het einde van het seizoen steeds af op ongeveer 10 goals. Dat wil ik toch graag vasthouden.”

“Met nog vijf wedstrijden voor de boeg, zal ik wellicht ook dit seizoen rond datzelfde aantal zitten. Zelf scoren is leuk, maar een assist geven doet evenveel deugd. En… Dan zijn er nog de passes die geen assist zijn, maar wel een doelpunt inleiden. Ook dat hou ik in mijn achterhoofd.”

“Misschien moet ik nu en dan iets egoïstischer zijn” - Hans Vanaken

Maar… Hans Vanaken zou Hans Vanaken niet zijn, mocht hij niet nóg beter willen doen. “Ik zou misschien nog wat nadrukkelijker aanwezig moeten zijn als nummer 10. En iets meer beslissend zijn in de laatste fase, daar werk ik ook aan.”

“Daarnaast zou ik nog iets meer in de zestienmeter van de tegenstander moeten komen en misschien moet ik ook nu en dan iets egoïstischer zijn. Veel tegenstanders weten nu dat ik vaak voor een pass naar een ploegmaat kies, maar soms kan het geen kwaad om eens sneller te schieten.”

“Op die manier kan ik meer variatie in mijn spel brengen. En tot slot heb ik ook nog werk voor de boeg op het gebied van duelkracht en fysieke kracht”, besluit Vanaken.

Vanaken sprak over de wisselwerking met Lior Refaelov, die hij tegenwoordig haast blindelings weet te vinden op het veld. En over het verschil met Victor Vazquez. Je lees het artikel hier.

Club Brugge
 
 
 
Reacties.