Mitrovic, Frutos, Radzinski,... Wat bereikten de voorgangers van Okaka bij Anderlecht?

10 mei 2016 21:07

Anderlecht rekende dit seizoen vooral op Stefano Okaka om doelpunten te scoren. De Italiaan zit aan 15 goals in 34 competitiewedstrijden dit seizoen, een persoonlijk record. Wij haalden zijn voorgangers van onder het stof en bekeken hoe de vorige goaltjesdieven van de Mauves het in hun tijd deden.

Aleksandar Mitrovic

De onmiddellijke voorganger van Okaka was deze Servische beer. Hij kwam toe bij Sporting in 2013, het jaar dat hij 19 jaar werd, met het label van toptalent. Mitrogol maakte 16 doelpunten in zijn eerste seizoen en hielp Anderlecht zo aan de titel. In 2014-2015 werd hij topschutter met 20 rozen, vijf meer dan zijn eerste achtervolger. Uiteindelijk volgde een transfer naar Newcastle die RSCA ongeveer 18,5 miljoen euro opbracht.

Dieumerci Mbokani

Voor Mitrovic als jongeling de aanval moest dragen, rekende Anderlecht op Mbokani voor de doelpunten. Hij streek neer in 2011 en bleef twee seizoenen, paars-wit won ook twee keer de titel. In zijn eerste jaar maakte hij 15 doelpunten. Daarna eindigde hij tweede in de topschuttersstand, na Carlos Bacca, met 19 goals. Hun gemiddelde scheelde wel bijna niets, 0,70 doelpunten per wedstrijd voor Mbokani, 0,71 voor Bacca. Mbokani was eerder al eens geleend door RSCA in 2006-2007. Hij kreeg niet veel kansen en Anderlecht stuurde hem door, waarna Standard Dieu wel vastlegde.

Romelu Lukaku

Deze jonge Belgische topspits van Anderlecht kwam in het team op zijn 16de. In het eerste seizoen met play-offs (2009-10) werd de topschutter al beslist na de reguliere competitie, Lukaku won het klassement en was de jongste topschutter ooit. Met 13 doelpunten hielp hij Sporting aan de titel. Het jaar daarna stond er geen maat op Genk. RSCA eindigde pas derde, maar Big Rom scoorde 16 keer. Daarna versierde hij zijn droomtransfer naar Chelsea. Daar lukte het niet direct, maar ondertussen breekt de Rode Duivel potten bij Everton.

Tom De Sutter

De Sutter streek neer in het Astridpark in 2009 en omdat Frutos geblesseerd was kreeg hij direct kansen. Erna moest hij echter respectievelijk Lukaku en Mbokani voor zich dulden waardoor hij eerder de rol van supersub kreeg. Geroemd om zijn professionaliteit om hiermee om te gaan, scoorde hij toch 36 competitiedoelpunten voor Anderlecht. Hij veroverde twee titels alvorens naar grote rivaal Club Brugge te vertrekken.

Nicolas Frutos

De Reiger kwam toe in januari 2006, hij bleef bij Anderlecht tot hij zijn carrière beëindigde in 2010. Hij was een man van glas en stond vaak geblesseerd aan de kant, toch was hij heel populair. De Argentijn speelde in 69 competitiematchen en scoorde daarin 41 keer. Hij hielp Sporting in 2006 ook aan 2 CL-punten door in beide wedstrijden tegen AEK Athene te scoren en twee keer een gelijkspel uit de brand te slepen. Ondertussen is hij terug op Anderlecht en heeft hij een belangrijke rol in de sportieve leiding.

Mohammed Tchité

Mémé Tchité ligt momenteel onder contract bij Sint-Truiden, maar voetbalde al voor Anderlecht, Club Brugge en Standard. In het seizoen 2006-2007 deed hij dat voor paars-wit en hielp hij hen aan hun 29ste titel. Hij scoorde 20 keer, goed voor een gedeelde tweede plaats met Patrick Ogunsoto, na de betreurde François Sterchele. Hij werd ook Profvoetballer van het Jaar en hij won de Ebbenhouten Schoen. Daarna vertrok hij naar het Spaanse Racing Santander.

Nenand Jestrovic

Jestrogol is de huidige manager van Mitrovic en was een ijskoude killer in de zestien. Hij kwam in de winterstop van 2001 over van Moeskroen en vertrok precies 5 jaar later naar Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij scoorde 55 keer in 80 wedstrijden en werd topschutter in 2005 met 18 rozen.

Aruna Dindane

De Ivoriaan kwam naar Anderlecht in de zomer van 2000. Hij zou 125 competitiewedstrijden spelen voor paars-wit en daarin zorgen voor 45 doelpunten en 32 assists. Hij veroverde twee titels met RSCA, een in 2001 en een in 2004. De 35-jarige aanvaller stopte met voetballen in 2014 bij Crystal Palace.

Thomas Radzinski en Jan Koller

Dit dodelijke duo was van een andere orde. In het seizoen 1999-2000 leidden ze Anderlecht naar de titel. Een jaar later werden ze weer kampioen en staan beide heren nummers een en twee in de topschutterslijst. De Canadees maakte er 23 en de Tsjech legde er 22 in het mandje. Dat jaar kende Sporting ook zijn laatste echte Champions League-succes, ze wonnen onder meer van Lazio Roma, Real Madrid en Dynamo Kiev. Hieronder beelden van de overwinning tegen Manchester United op 24 oktober 2000, waar de spitsbroeders The Red Devils op een hoopje speelden.

Premier League \\ Anderlecht \\ STVV \\ Newcastle United \\ Everton
 
 
 
Reacties.