Oude Gloriën: Jan Moons "Iedereen wist dat er 15 miljoen euro op het spel stond"

10 mei 2016 10:24

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week de iconische man tussen de palen bij het Genk van de gloriejaren in het begin van de eeuw, Jan Moons.

Jan Moons bracht zijn jeugdopleiding door in zijn geboortestad bij KSK Heist. Na goede prestaties bij Lierse en Germinal Ekeren speelde hij zich in de kijker bij KRC Genk. In 2000 tekende hij bij de Limburgers waar hij in zijn tweede seizoen de landstitel won en zich mede onsterfelijk maakte.

Het jaar daarop mocht Genk het opnemen tegen grootmacht Real Madrid in de Champions League. Vandaag heeft Moons zijn eigen evenementenbedrijf, is hij commercieel manager bij KSK Heist en is hij fractieleider bij de NVA in Heist-op-den-Berg.

Germinal Ekeren

“Als ik terugkijk zijn er vooral twee periodes waar ik zeer goede herinneringen aan heb. Bij Germinal Ekeren waren het heel goede jaren puur op sportief vlak. Ik was ondertussen al 27 jaar oud, maar ik was een laatbloeier. Atletisch was ik in die jaren top en zo heb ik me in de kijker kunnen spelen bij KRC Genk. Uiteraard was mijn periode bij Genk de meest memorabele.”

Racing Genk

In het seizoen 2001/2002 mocht Moons zich met KRC Genk kronen tot landskampioen. “Dat was een geweldig jaar, niet alleen de titel maar ook de kwalificatie voor de Champions League was een fantastische ervaring.”

“We moesten ons plaatsen tegen Sparta Praag, toen een grote ploeg met enkele sterren als Poborsky en Grygera. Thuis wonnen we met 2-0 en uiteraard was ik zeer tevreden dat we de nul hebben kunnen houden. In Praag was er ontzettend veel druk van de directie uit om ons te plaatsen voor de groepsfase."

"Elke speler wist dat er 15 miljoen euro op het spel stond. Toen het eindsignaal gefloten werd bij een 4–2 stand was de ontlading het grootste wat ik heb meegemaakt in mijn carrière.”

Los galacticos

Genk kwam terecht in de poules bij Real Madrid. “Zelfs met de remmen op maakte een ploeg als Real Madrid met Ronaldo, Figo en Zidane makkelijk komaf met een kleine club als wij. In Madrid hielden we 40 minuten goed stand, maar het werd uiteindelijk jammer genoeg 6-0. Thuis hebben we nog een puntje gepakt tegen de Madrilenen, dat was ook een mooi moment.”

Moons is als commercieel manager bij KSK Heist nog altijd bezig met voetbal. Na zijn jaren in het doel heeft Moons zijn eigen evenementenbedrijf opgericht. Momenteel is hij fractieleider bij de NVA in zijn thuisstad Heist-op-den-Berg. “Toen men de optie aan mij voorlegde, vond ik het een goede mogelijkheid om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

Redactie

KRC Genk
 
 
 
Reacties.