Mignolet, Benteke en Origi kunnen de Europa League winnen, welke Belgen deden hen dat voor?

18 mei 2016 15:08

Vanavond nemen Simon Mignolet, Christian Benteke en Divock Origi het op tegen Sevilla voor de finale van de Europa League. Welke Belgen gingen hen voor in de finale? En hoe doen de Belgen het in de statistieken?

De eerste Belgen die in de finale stonden van de toen nog UEFA Cup waren de spelers van Club Brugge in 1976. De Bruggelingen verloren met 3-2 van Tottenham na eerst 1-1 gelijk gespeeld te hebben. Toen speelden Julien Cools, René Vandereycken en Georges Leekens onder andere mee.

Daarna duurde het tot 1984 voor er weer een landgenoot actief was in de finale, toen nam Anderlecht het namelijk ook op tegen Tottenham in de finale. Spelers als Enzo Scifo, Erwin Vandenbergh en René Vandereycken, opnieuw, deden toen mee. Tottenham wist op penalty's te winnen, dat was de eerste keer dat strafschoppen toegepast werden bij een gelijkspel.

Bondscoach

In 1992 werd de finale gespeeld tussen Torino en Ajax, en bij de Italianen deed Enzo Scifo mee. De Amsterdammers wisten ondanks twee gelijke spelen te winnen op doelsaldo. In 1997 was het onze bondscoach die meedeed in de wedstrijd tussen Schalke 04 en Inter, Marc Wilmots was de matchwinner in de heenmatch en uiteindelijk wonnen de Duitsers op penalty's.

Voor de finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund van 2002 werd er nog maar één finale gespeeld. Pieter Collen zat bij de Rotterdamse selectie, maar kwam niet in actie in de 3-2 gewonnen finale. Het jaar daarop verloor Joos Valgaeren met Celtic de beker aan FC Porto, 2-3.

Thibaut Courtois stond in 2012 tussen de palen bij de inmiddels Europa League-finale tussen Atlético Madrid en Athletic Bilbao. De Madrilenen wisten toen met 3-0 te winnen én Courtois hield zijn doel schoon.

Nieuwe lichting

Nu mogen Mingolet, Benteke en Origi zich ook bij dit rijtje voetballers voegen, de doelman is zo goed als zeker van een basisplaats. Voor twee spitsen is het afwachten, Benteke kent geen geweldig seizoen in Liverpool en Origi had wat last van zijn enkel.

Sevilla is met vier titels de succesvolste club in de Europa League, en zal daar vanavond een vijfde aan toe willen voegen. Als we kijken naar de spelers met de meeste wedstrijden in de Europa League staat Jan Vertonghen verrassend hoog. De verdediger speelde in maar liefst 39 wedstrijden mee, voor Ajax en Tottenham opgeteld, en staat gedeeld 5e.

Dries Mertens heeft er 38 gespeeld en staat gedeeld 6e. Vorig seizoen stond Lukaku nog topschutter samen met Alan, beide spitsen maakten 8 doelpunten voor hun ploegen.

Johan Walckiers

Serie A \\ Nederlandse Eredivisie \\ Europa League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ Ajax \\ KRC Genk \\ Zulte Waregem \\ Liverpool FC \\ Celtic Glasgow \\ Inter Milaan \\ Borussia Dortmund \\ Sevilla \\ België \\ België
 
 
Reacties.