Aan deze voormalige werknemer van Club en Gent zal het zeker niet liggen als de Rode Duivels het op het EK laten afweten

25 mei 2016 08:20

De Rode Duivels bereiden zich in het Zwitserse Lausanne voor op het EK in Frankrijk. Dinsdag trainden de troepen van Marc Wilmots twee keer, maar op de persconferentie waren voor de gelegenheid enkel en alleen enkele leden van de technische staf beschikbaar voor de pers.

Het verhaal van één man wilden we u toch niet onthouden. Herman De Landtsheer werkt sinds 2012 fulltime voor de Belgische Voetbalbond (KBVB) en staat in voor de video-analyses en multimedia. In het verleden werkte de man nog bij Sporting Lokeren, AA Gent en Club Brugge.

De Landtsheer moet er dus voor zorgen dat Marc Wilmots tot in de puntjes gebrieft wordt over de teams waar de Rode Duivels het tegen opnemen. De voorbije maanden had de video-analist dus zijn handen vol met (vooral) de wedstrijden van Italië, Ierland en Zweden te ontleden. Een monoloog van een man die bijna niets ander doet dan naar voetbal kijken:

"Ik zag minstens 12 wedstrijden van elk land dat we in onze groep tegenkomen"

“Mijn voorbereiding op het EK is écht begonnen in januari. Dan heb ik een structuur opgesteld met wedstrijden die ik moest bekijken. Een mijn schema is opgesteld, begin ik geleidelijk aan naar de matchen te kijken. Dat we niet lang geleden zelf nog tegen Italië speelden, was in dat opzicht al een voordeel.”

“Van elke van onze tegenstanders in de groepsfase op het EK, heb ik minstens twaalf wedstrijden bekeken. Ik analyseer dan het tactische gedeelte, bekijk de belangrijke aanvallende en verdedigende punten, ontleed de stilstaande fases tot op het bot en verzamel de belangrijkste informatie uit die wedstrijden.”

"Iedereen kent Cristiano Ronaldo, maar kennen de Rode Duivels ook de jongens van Ierland?"

“Daarna geef ik individueel aan onze spelers mee wat ze kunnen verwachten van hun tegenstander. Iedereen kent Cristiano Ronaldo en weet hoe hij speelt, maar kennen de Rode Duivels ook hun rechtstreekse tegenstander bij Ierland? Ik vertel hen welke beweging die tegenstanders vaak maken, is het een fysiek sterke speler of net niet en noem maar op.”

"Nu we al een pak dichter bij het EK staan, is het alle informatie verzamelen, de selecties opvolgenbeelden herbekijken, nagaan welke systemen onze tegenstanders hanteren en wat wij van hen mogen verwachten.”

Sommige spelers zijn fan, anderen niet

“Je heb altijd spelers die meer informatie willen over de tegenstander. Sommigen komen daarvoor speciaal bij mij langs, dat was bijvoorbeeld ook al op het WK in Brazilië zo. Sommigen hebben geen nood aan veel extra info en nog andere gaan gewoon uit van hun eigen sterkte. Dat is allemaal geheel normaal.”

“Wat ik dan doe is alle informatie op een digitaal platform zetten. De informatie komt ook op een digitaal scherm dat de spelers kunnen raadplegen in hun ontspanningsruimte. Als ze op een bepaalde tegenstander klikken, komen ze meer te weten.”

“De dag voor een match voer ik mijn laatste opdracht over een bepaalde tegenstander uit. Dan hou ik een presentatie van pakweg 25 minuten. Langer moet dat niet zijn, want je mag de aandacht van de speler niet verliezen. Ik probeer alles zo visueel mogelijk te maken, ook de stilstaande fases. Dat is belangrijk.”

Helemaal alleen & dag- en nachtwerk

“Ik doe dit helemaal alleen en het is dag-en nachtwerk, maar in tegenstelling tot op clubniveau, heb ik wel tijd genoeg om mijn werk te doen. Toen ik nog bij Club Brugge werkte was er competitievoetbal, bekervoetbal en Europees voetbal. Er moest altijd wel een tegenstander binnen een veel kortere tijdspanne geanalyseerd worden.”

Timothy Collard

België
 
 
Reacties.