Kums is weg, dit waren de laatste jaren de beste nummers 6 in onze competitie

08 september 2016 11:18

De Jupiler Pro League nam onlangs afscheid van één van zijn beste spelers: Sven Kums. De kapitein van AA Gent verkaste naar Watford, dat hem op zijn beurt meteen verhuurde aan Udinese. Met Kums verdween zonder twijfel ook de beste nummer 6 uit onze competitie...

Kums ontpopte zich de voorbije jaren tot de Andrea Pirlo van de Lage Landen. Niet de pure afbreker, die we vroeger soms op de positie van nummer 6 zagen staan, maar wel spelmaker voor de defensie. De moderne 6, zeg maar.

Hoog tijd om eens terug te blikken. Wie waren de beste nummers 6 in de Jupiler Pro League in het laatste decennium? Wij doken even in het archief der defensieve middenvelders.

Vanderhaeghe, Hasi, Biglia, Kouyaté

Anderlecht leek er destijds wel een patent op te hebben, op de ideale verdedigende middenvelder. Yves Vanderhaeghe en Besnik Hasi waren tussen 2000 en 2006 onmisbaar op het paars-witte middenveld. Je zou haast denken dat ze dat type middenvelders niet meer maken…

Nadien schitterden ook Lucas Biglia – het voetballende type, genre Kums – en Cheikhou Kouyaté nog in het Constant Vanden Stockstadion. Na de twee laatstgenoemden ontstond er flinke leemte op het middenveld van Anderlecht. Al is Leander Dendoncker goed op weg om in de voetsporen van bovenstaande mannen te treden.

Timmy Simons

Het is ergens wel gek dat Simons tien jaar geleden al indruk maakte als defensieve middenvelder, en vandaag de dag nog steeds op het middenveld van Club Brugge staat. Een nummer 6 van het zuiverste soort. Het zou ons niet verbazen mocht dit model uit dezelfde fabriek komen als waar ook Vanderhaeghe werd geproduceerd.

Yaya Touré

Tegenwoordig op zijn retour, maar de voorbije jaren was Yaya Touré wel degelijk één van de beste middenvelders ter wereld. De Ivoriaan leerde de kneepjes van het vak in onze vaderlandse competitie, en dat bij Beveren. Touré was de beste Ivoriaan die ooit op de Freethiel heeft gespeeld, en daarom verdient hij een plaats in dit lijstje.

Fellaini, Witsel, Vainqueur

Bij Standard zagen we laatste tien jaar ook enkele leuke defensieve middenvelders passeren. Axel Witsel en Marouane Fellaini braken ongeveer op hetzelfde moment door en maakten beiden indruk. Ze versierden dan ook al snel een transfer naar een grotere club. En niet te vergeten: William Vainqueur, wat een krijger.

Delaplace, Malanda, Verschuere

Zulte Waregem had de voorbije jaren verschillende soorten nummers 6 in zijn rangen. Matthieu Verschuère was tussen 2005 en 2008 de patron op het middenveld van de fusieclub, Delaplace was de 6 die kon blijven lopen en de betreurde Junior Malanda was de fysieke krachtpatser die voor de defensie speelde. En natuurlijk was er ook even Sven Kums.

Didier Zokora

Afsluiten doen we met de tweede Ivoriaan in dit lijstje. Zokora zette zichzelf op de wereldkaart dankzij zijn doorbraak bij KRC Genk. De beer uit Abidjan was een zeer gewaardeerde schakel op het Limburgse middenveld.

Zokora werd kampioen met Genk en speelde later nog voor Saint-Etienne, Tottenham, Sevilla en Trabzonspor. Nu speelt de inmiddels 35-jarige middenvelder bij North East United in… India.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Premier League \\ Ligue 1 \\ Champions League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KAA Gent \\ Standard \\ Zulte Waregem \\ Manchester City \\ West Ham Utd \\ KV Oostende
 
 
Reacties.