Debat van de week: Moet er eens deftig gepraat worden over de refs in België?

21 september 2016 12:01

Na de prestatie van Jonathan Lardot in Genk-Anderlecht is het weer laaiend actueel: moet er iets gebeuren aan het niveau van de Belgische scheidsrechters? Peter Maes vroeg een debat en daar is een platform voor, zo blijkt.

Robert Jeurissen, adviseur van de Belgische scheidsrechtersfederatie en ex-baas van de scheidsrechterscommissie, vindt dat Maes een punt heeft. "Ik denk wel dat er een platform voor is", aldus Jeurissen. "De commissie moet er wel akkoord mee gaan, maar als die vraag officieel komt, zie ik niet in waarom ze zouden weigeren."

Jeurissen vindt zelfs dat zoiets niet te lang moet uitgesteld worden. "In de komende weken of maanden zou dat al eens kunnen gebeuren, of tijdens de winterstop. Ik vind dat de refs daar ook open voor moeten staan. Dat zou ook niet te verdekt moeten gebeuren. Een debat in alle openheid zou goed zijn voor alle partijen."

Dat zou ook niet te verdekt moeten gebeuren. Een debat in alle openheid zou goed zijn voor alle partijen

Over het niveau van de Belgische refs wordt al jaren gepalaverd. Maes haalde aan dat er op Europees niveau andere standaarden gelden. "Ja, dat is toch ook normaal?", reageert Jeurissen. "De UEFA kan kiezen uit de beste refs uit tig aantal landen... Dan is het normaal dat het niveau in de Europa League en Champions League hoog is. Niet vergeten dat er bij ons weinig of geen professionele refs zijn."

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.