Nu sterkhouder bij Club Brugge, maar in het verleden was hij niet goed genoeg voor... Cercle

22 december 2017 11:18

Club Brugge stoomt als een echte machine door de competitie dit seizoen. Eén van de absolute sterkhouders bij blauw-zwart is Marvelous Nakamba, die deze zomer overkwam van Vitesse. De Zimbabwaanse middenvelder had in het verleden ook voor Cercle Brugge kunnen spelen, zo blijkt nu.

Nakamba was afgelopen zomer de grote transfer bij Club Brugge. De Zimbabwaam maakte enorm veel indruk bij Vitesse en moest bij blauw-zwart de opvolger van Timmy Simons worden. Geen makkelijke opdracht aangezien al veel spelers het hebben moeten afleggen in de concurrentiestrijd met de ervaren rot.

Nakamba had in het begin wat aanpassingsproblemen, maar ondertussen is hij wel uitgegroeid tot één van de absolute sterkhouders bij Club. De Zimbabwaanse middenvelder laat zelfs zo'n goede indruk achter dat er over Simons nauwelijks nog wordt gesproken.

Cercle Brugge

Nu schittert hij dus bij Club Brugge, maar in het verleden kon Nakamba ooit ook naar stadsgenoot Cercle. In 2010 werd de speler uit Zimbabwe immers aangeboden bij groen-zwart, zo weet Sport/Voetbalmagazine.

Samen met landgenoot Danny Phiri verbleef Nakamba twee weken in Brugge voor een stage bij Cercle. Hij was toen 16 jaar en was enorm gretig om zich te bewijzen: "Ik voelde druk, ja. Toen ik op het vliegtuig stapte, dacht ik: Marvelous, dit is je kans. Grijp ze!", aldus Nakamba.

Dit is je kans, grijp ze!

Geen onbetwistbare indruk

Jurgen Van Opstaele was toen trainer van de beloften van Cercle, maar zag het toen nog niet in Nakamba. "De naam zegt me nog wel iets, maar specifieke zaken kan ik me niet herinneren. Hij zal er wellicht niet bovenuit gestoken hebben", klinkt het.

Tweede kans

De stage werd dus geen succes en Nakamba keerde terug naar Zimbabwe, waar hij bij Bantu Rovers op zijn zestiende in de Zimbabwe Premier Soccer League debuteerde. De middenvelder liet hier wel een enorm sterke indruk achter - onder meer op het prestigieuze jeugdtornooi voor de Dallas Cup - en mocht voor een 2de keer afzakken naar Brugge.

Opnieuw geen succes

Nakamba maakte tijdens zijn 2de beurt bij Cercle meer indruk, maar de Vereniging zag in hem geen prioriteit omdat hij te duur was. "We zagen zeker potentieel. Vista, goede voeten en een lieve en toegewijde jongen, maar een vereniging als Cercle kon zich zulke bedragen voor een jonge speler niet permitteren."

"Een vergissing? Het blijft moeilijk om jonge spelers in te schatten", aldus Yvan Vandamme, ere-bestuurder van Cercle.

Frankrijk

Geen Cercle dus voor Nakamba. De middenvelder trok enkele maanden na zijn testen bij de Vereniging gratis naar AS Nancy-Lorraine. Bij de Franse ploeg kwam de Zimbabwaan aanvankelijk uit voor het tweede team. Zijn talent werd echter algauw opgemerkt en na 2 seizoenen werd hij bij het eerste elftal van de Franse ploeg gehaald.

Deze stap bleek echter nog iets te groot te zijn voor de middenvelder: Nakamba was fysiek nog niet instaat om mee te kunnen op het hoogste niveau en kwam maar 2 wedstrijden in actie.

Helemaal ontbolsterd bij Vitesse

Nakamba vertrok daarop naar Vitesse nadat zijn contract niet werd verlengd. Hier had hij het in het begin eveneens lastig, maar in zijn tweede seizoen bij de Nederlandse club kwam de Zimbabwaan aan de oppervlakte en werd hij er basisspeler.

Met de leeftijd begon Nakamba aan maturiteit te winnen en werd hij fysiek ook alsmaar sterker. Vorig seizoen maakte hij dan een geweldig seizoen mee met Vitesse en won hij de beker van Nederland.

Een beest op het middenveld

Nu zit Nakamba dus bij Club Brugge en de Zimbabwaan is een type speler dat ze bij blauw-zwart heel graag zien: een echte kuitenbijter die nooit zal afgeven en die enorm veel ballen recupereert. De middenvelder is overigens nog steeds maar 23 en toch straalt hij al zoveel maturiteit uit en is hij fysiek bijzonder sterk.

Toch is er nog marge voor progressie. In het afpakken van de bal is Nakamba een echte krak, maar aanvallend zou het iets meer mogen zijn. Opbouwend is hij nog vaak te slordig. Dit gezegd zijnde zien we nog een mooie toekomst weggelegd voor Nakamba.

Bart Vandenbussche

Jupiler Pro League \\ 2e klasse \\ Club Brugge \\ Cercle Brugge
 
 
Reacties.