Play-offs afschaffen in ons Belgenlandje? Zo spannend (of net niet) is het in ons omringende voetballanden zónder het systeem

28 december 2017 11:45

Play-offs of geen play-offs in onze competitie? De discussie laait geregeld weer op en na Vincent Mannaert wil ook Francky Dury nu af van het systeem. Maar wat dan met de spanning? Wij gingen even kijken hoe het gesteld is met de suspense in bekende voetballanden met enkel een reguliere competitie.

Nederland - 18 speeldagen van 34 afgewerkt
Bij onze noorderburen lijken we na de eerste landstitel in 18 jaar voor Feyenoord af te stevenen op een klassieke tweestrijd tussen PSV en Ajax. De ploeg uit Eindhoven heeft na 18 speeldagen een voorsprong 5 punten op de rivaal uit Amsterdam. Allesbehalve geruststellend, zeker als je weet dat leider PSV onlangs nog een droge 3-0 om de oren kreeg van Ajax. De kloof wordt dus alsmaar kleiner en het lijkt er dus sterk op dat we een pittige strijd gaan krijgen tot het bittere eind.



Frankrijk - 19 speeldagen van 38 afgewerkt
Play-offs of geen play-offs, in de Ligue 1 zit je nu eenmaal met het steenrijke fenomeen PSG. De Franse topclub van Rode Duivel Thomas Meunier domineert al jaren het voetbal in ons buurland, enkel vorig jaar kreeg AS Monaco een voet tussen de deur. Ook dit seizoen lijkt er alweer geen maat te staan op het sterrenensemble uit de lichtstad. Halfweg de competitie prijkt PSG alleen op kop met 9 punten voorsprong op de nummers 2 en 3 Monaco en Olympique Lyon. Spannend? Verre van zelfs...



Engeland - 20 speeldagen van 38 afgewerkt
Ook in de Premier League lijkt het titeldebat nu al in een definitieve plooi te liggen. Er valt immers niks te beginnen tegen het Manchester City van Kevin De Bruyne en Vincent Kompany. De gespendeerde miljoenen renderen meteen want 'The Citizens' hebben na 20 speeldagen al een bonus van 12 punten op stadsrivaal en eerste achtervolger Manchester United. En die kloof kan vanavond nog oplopen tot maar liefst 15 stuks want de ploeg van Guardiola brengt een bezoek aan Newcastle.



Italië - 18 speeldagen van 38 afgewerkt
Wie spanning en suspense wil die moet dit seizoen in de Serie A zijn want bij onze Italiaanse vrienden - die wel houden van een beetje drama - is de titelstrijd voorlopig lekker spannend. Uittredend kampioen Juventus (44 punten) hijgt in de nek van het Napoli van Dries Mertens. Verschil? Amper één schamel puntje. En ook Inter(nazionale) en AS Roma zijn nog niet uitgeteld met respectievelijk 40 en 38 punten. Vier honden die vechten om een been, het zou weleens een ware thriller kunnen worden.



Spanje - 17 speeldagen van 38 afgewerkt
In de Primera División laat Real Madrid het dit seizoen behoorlijk afweten. De kampioen van 2017 moet nu al 14 punten goedmaken op grote vijand FC Barcelona. De altijd beladen Clásico van afgelopen weekend was dan ook een dooddoener voor de spanning want de ploeg van Thomas Vermaelen won met maar liefst 0-3 in Santiago Bernabéu. Hoe gaan Cristiano Ronaldo en co dat gat ooit nog dichten? Zelfs met een match minder is de situatie vrij uitzichtloos. 'Barça' nu in feite al kampioen?



Duitsland - 17 speeldagen van 34 afgewerkt
In de Bundesliga is er maar één vraag die op ieders lippen brandt: wie wordt er tweede na het ongenaakbare Bayern München? Na de complete ineenstorting van het nochtans ijzersterk gestarte Dortmund valt er amper iets te beginnen tegen de indrukwekkende machine uit Beieren. 11 punten bedraagt de kloof al met nummer twee Schalke 04. Opvallend is dat er maar liefst vier ploegen op drie prijken, met name Dortmund, Leverkusen, Leipzig en Mönchengladbach. Achterstand? Nu al 13 punten...

Glenn Bogaert

Premier League \\ Bundesliga \\ Ligue 1 \\ Serie A \\ La Liga \\ Nederlandse Eredivisie
 
 
Reacties.