De voetbalmomenten van 2017 van Aernout Van Lindt: Flames, 'Who needs Neymar' en de 'Niet zo Super' League

01 januari 2018 12:11

2017 was alweer een voetbaljaar om in te kaderen. Eentje met memorabele hoogtepunten, onvergetelijke prestaties en emotionele taferelen. Elke redacteur van Voetbalkrant kiest daarom zijn drie persoonlijke en meest beklijvende voetbalmomenten van het voorbije jaar. Vandaag die van Aernout Van Lindt.

1. Geschiedenis geschreven

We schrijven donderdag 20 juli. De Belgian Red Flames hadden vier dagen eerder hun openingswedstrijd op het EK verloren van - zo zou later blijken - verliezend finalist Denemarken. De kritiek was snoeihard, de Flames werden afgerekend op een aarzelend matchbegin.

Niemand die dus nog geloofde dat er op het EK 2017 in Nederland iets positiefs zou uitkomen voor de Belgen. Enfin, bijna niemand dan toch. Op 20 juli klaarde voor heel voetbalminnend België de hemel op. Voor het eerst zagen een half miljoen kijkers een Belgische nationale voetbalploeg die knokte en trots was op het blazoen, het embleem, het (niet-getailleerde) truitje.

Een moment waar ook de speelsters bijzonder veel hebben uitgehaald, die 2-0 overwinning tegen topland Noorwegen. Dat er daarna verloren werd van - zo zou later blijken - eindwinnaar Nederland, was jammer en logisch. Het EK had er zeker nog mooier kunnen uitzien met een kwalificatie voor de kwartfinales, maar het leergeld richting WK is betaald.

In 2018 kunnen de Flames nieuwe mooie verhalen schrijven, wij kijken nu al uit naar overwinningen tegen Moldavië, Portugal, Roemenië en (vooral) Italië. Het WK 2019 wordt gehouden in Frankrijk. Dat is ook bij de deur, de colonne kan zich al klaarhouden. Want als de Duivels ontgoochelen in Rusland, hebben we gelukkig nog Flames.

2. Transferbedragen swingen de pan uit, maar wij hebben Lieke

Op 3 augustus werd duidelijk dat er 222 miljoen euro werd betaald voor ene Neymar. Later zouden ook nog 180 miljoen euro betaald worden voor Mbappé. Lees er meer over in de momenten van collega Bart Ver Elst.

3 augustus was echter ook de dag van de halve finales op datzelfde EK voetbal (zie boven). Lieke Martens & co raakten voorbij Engeland naar de finale, wij zaten toen in Breda voor Oostenrijk - Denemarken.

We zagen er (de al lang uitgeschakelde, zie eveneens boven) Noorse Ada Hegerberg - de vrouwelijke Neymar, zo u wil - een balletje trappen op een pleintje tussen de fans, tijd makend voor iedereen.

We schreven er een opinie over begin augustus, u kan ze hier nog eens nalezen. Want van mening zijn we nog steeds niet veranderd.

3. De niet zo 'Super' League

5 mei 2017. De laatste speeldag van de Super League staat nog onder 'spanning', want zowel Standard als Anderlecht kunnen de titel nog grijpen. De Rouches moeten winnen bij hekkensluiter Tienen om de eindprijs te pakken.

Maar echt moeilijk is dat nooit geworden, want het werd die avond in Kumtich liefst 0-17. Het maakte meteen duidelijk dat de onderlinge verschillen in de Super League te groot zijn. Dit seizoen moeten we het doen met amper zes teams, er is dus nog werk aan de winkel.

Aernout Van Lindt

Standard de Liège \\ België \\ Nederland
 
 
Reacties.