Moet Chinees geld Belgisch voetbal redden?

03 januari 2018 09:17

De KBVB zit, nu de Rode Duivels geen stadion meer hebben, met de handen in het haar. De voetbalbond loopt zo een pak inkomsten mis en lonkt naar China.

"China heeft nood aan expertise en vraagt om input, net op een moment dat ons voetbal in een hoogconjunctuur zit. Eigenlijk zouden we een soort van driehoeksverhouding moeten hebben tussen ons voetbal, buitenlandse zaken en China. Want ons voetbal kan een glijmiddel zijn voor die handelsrelaties", aldus Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbond, aan Het Laatste Nieuws.

Hij is er al even mee bezig. "Ik heb vorige maand voor de tweede keer een presentatie gegeven in China over ons voetbal. Ze kijken echt op naar ons. Een landje dat 351 keer kleiner is, maar wel véél hoger staat op zo'n FIFA-ranking. Daar trekken ze hun mond van open."

Chinese trainers bij Club Brugge, Chinees team in amateurliga?

China hoopt vooral dat België z'n expertise qua jeugdopleiding kan delen. "Wij gaan daar toernooien spelen met onze jeugdploegen. We nodigen ook mensen uit China uit. We hadden ook een interland voorzien, maar dat is door de volle kalender van onze internationals afgezegd. En op Club Brugge lopen er bijvoorbeeld enkele Chinese trainers rond. Ik vind dat goed."

"In Duitsland hebben ze geprobeerd de Chinese olympische ploeg te integreren in hun vierde klasse, die zou daar stevig voor betaald hebben. Alleen was er in de tribunes protest over Tibet en hebben de Chinezen zich daar teruggetrokken. We gaan de beloften toch ook integreren in de amateurklasse: waarom de twee niet koppelen?"

Sander De Graeve

België \\ China
 
 
Reacties.