Bondscoach Roberto Martínez is een man van de wereld en spreekt zich uit over Catalaanse onafhankelijkheid

05 januari 2018 21:57

De Catalaanse onafhankelijkheidskwestie heeft in Spanje al voor de nodige commotie gezorgd, maar wat denkt geboren Catalaan Roberto Martínez eigenlijk van de hele politieke heisa? De bondscoach van de Rode Duivels heeft zo zijn genuanceerde mening.

"Ik begrijp en respecteer het standpunt van mijn vrienden die pro onafhankelijkheid zijn, maar ik zie ook de argumenten van de andere kant. Mijn vader is Spaans en mij moeder Catalaans. Ik heb dat altijd ervaren als een kans om te proeven vna het beste van twee werelden. Ik begrijp niet goed waarom je tegenover elkaar zou moeten staan. Ik zag altijd een groot respect tussen mijn ouders. Hij sprak thuis Spaans, zij Catalaans."

De 44-jarige bondscoach van onze Belgen betreurt de gespannen en vijandige situatie in zijn thuisland: "Er is een gebrek aan dialoog tussen Catalonië en Spanje. Dat zorgt ervoor dat een bepaalde frustratie al sinds de jaren zeventig van generatie op generatie wordt doorgegeven. Nu kookt het potje over. Zoals zo vaak roepen de mensen met de meest extreme visie het luidst, maar het overkoepelende gevoel van de Catalanen is volgens mij veeleer dat ze gehoord willen worden dan dat ze onafhankelijkheid nastreven."

Bang Madrid

Een pasklare verklaring voor de moeilijke relatie heeft Roberto Martínez niet: "Waarom die dialoog zo moeilijk is, weet ik niet. Misschien is Madrid bang. Spanje is een complex land. Er zijn veel verschillende gemeenschappen en die leven in een uitgestrekt gebied. Mogelijk denkt Madrid: als we Catalonië kwijtspelen, zullen andere gemeenschappen volgen en verliezen we de hele Spaanse identiteit."

De gewelddadige taferelen keurt onze nationale selectieheer volledig af: "Sowieso is het niet correct als iemand die wil stemmen, misschien wel tégen de onafhankelijkheid, niet de kans krijgt om dat te doen en op politiegeweld botst. Als zo'n scenario dreigt, mag je van politici verwachten dat ze ingrijpen. Maar er zijn vandaag geen sterke leiders in Spanje en Catalonië", klinkt het openhartig in Sport/Voetbalmagazine.

Glenn Bogaert

België
 
 
Reacties.