AA Gent sleept in extremis puntje uit de brand tegen Eupen, dat gouden zege laat liggen in degradatiestrijd

03 februari 2018 21:48

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar AA Gent heeft in Eupen toch een puntje weggekaapt. De Buffalo's van Yves Vanderhaeghe leken in de bitter koude Oostkantons lange tijd op weg naar een nederlaag, maar in de absolute slotfase zorgde winteraanwinst en invaller Rangelo Janga alsnog voor 1-1.

Leuk weetje: Yves Vanderhaeghe had nog nooit gewonnen in Eupen. Wat moet een mens nog meer hebben om zijn spelers te motiveren? AA Gent wilde in de bitter koude Oostkantons - er viel zowaar sneeuw - z'n opmars voortzetten. Het moest dat wel doen zonder Samuel Kalu. De man die vorige week het lot van Club Brugge bezegelde, werd afgelost door Brecht Dejaegere, die had gisteren nog zijn contract verlengd. Hij werd er prompt voor beloond.

Eupen deed het naar intussen goede gewoonte bijzonder realistisch. Claude Makélélé opteerde opnieuw voor een stevige muur die zelfs in 'Games of Thrones' niet zou misstaan. Nils Schouterden werd zelfs in extremis nog opgeofferd voor een extra verdediger: Marc Valiente. Het was dan ook niet verrassend dat Gent de bal kreeg en koortsachtig mocht speuren naar een zeldzaam gaatje in de Eupense afweer.

Gevaar uit Oekraïne

Dat lukte slechts sporadisch, al had Roman Yaremchuk er wel al vroeg 1-0 kunnen van maken met een stevige kopstoot. Hendrik Van Crombrugge pakte uit met een geweldige parade, topkeepertje toch. Diezelfde Yaremchuk - wat is die sterk bezig de laatste weken - pakte ook nog eens uit met een pegel naast. Tussendoor was er wat opschudding na een forse ingreep van Mamadou Koné op Birger Verstraete. Dit had rood kunnen en misschien zelfs moeten zijn, maar Visser hield het op geel. Neen, daar konden de meegereisde Gentfans niet mee lachen.

Héérlijk hakje Koné

En dan was er in die eerste helft ook nog Yuya Kubo. Die had kort voor de rust gewoon altijd de 0-1 moeten maken. Moederziel alleen voor de thuisgoalie raakte de dartele Japanner de bal maar half, het werd zo een makkelijk vangballetje voor Van Crombrugge. Een dure misser want aan de overkant was het even later wel bingo. Mamadou Koné - wéér hij - met een heerlijk subtiel hakje en Kalinic was gezien: 1-0! Niet verdiend, maar wat kon het Eupen schelen. In de degradatiestrijd zijn de punten heilig, nietwaar? Vlak voor het rustsignaal stuitte Yaremchuk nog maar eens op een uitstekend keepende Van Crombrugge. Géén belangrijke gelijkmaker.

Wat laat Leye liggen zeg!

Na de rust was het zowaar de gevleugelde thuisploeg dat meteen twee grote kansen versierde: Mbaye Leye zette eerst Kalinic aan het werk met een verrassend schot in de verste hoek. Het Kroatische sluitstuk van AA Gent moest alles uit de kast halen om de dodelijke 2-0 te verijdelen. En even later was die dekselse Senegalees daar opnieuw, dit keer miste hij op aangeven van Ocansey werkelijk onbegrijpelijk.

AA Gent zette er een puik schot naar de korte hoek van Kubo tegenover en ook de voor het overige vrij onzichtbare spelmaker Franko Andrijasevic kwam tot twee keer toe in de buurt van de gelijkmaker. En dan eiste die maffe Koné nog eens de hoofdrol op: eerst door een dot van een uitbraakpoging te verkwanselen en vervolgens door niet al te snugger zijn tweede gele kaart te pakken. Visser toonde ditmaal geen genade. Douchen maar!

Janga de verlosser

Tegen tien man konden de offensief te onmondige Buffalo's eindelijk het gaspedaal indrukken en een dol slotoffensief leverde in extremis toch nog de - toch wel verdiende - gelijkmaker op. Invaller Rangelo Janga kopte de bal overhoeks voorbij een secuur keepende Van Crombrugge. 1-1 en in de toegevoegde tijd gingen de bezoekers zelfs nog op zoek naar de overwinning, maar Eupen kon dat puntje toch met beide handjes vasthouden. Een billijk gelijkspel als u het ons vraagt.

Een dapper Eupen sluipt weer een puntje verder weg van rode lantaarn KV Mechelen, maar zal toch balen want een driepunter zou voor een kloof van vijf punten gezorgd hebben. 'Malinwa' leeft dus nog, maar moet morgen wel naar Anderlecht. AA Gent schiet met een punt weinig op, de top-3 is nog niet meteen in zicht.

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ KAA Gent \\ Eupen
 
 
Reacties.