Anderlechticoon en analist Philippe Albert over de malaise: "Plaats vier zal al een succes zijn"

19 februari 2018 18:04

Anderlecht: vijf matchen op rij niet gewonnen, desastreus niveau en ook naast het veld een karrevracht aan problemen. Wij lieten Philippe Albert, clubicoon en analist, eens los na de match tegen STVV. En die voorziet nog donkere wolken.

De wedstrijd tegen STVV was een voorlopig dieptepunt. "Tja, er waren nu ook wel veel geblesseerden en geschorsten. Het wedstrijdbegin was nog interessant, maar daarna kregen ze het moeilijk. Er was geen creativiteit, aanvallend creëerden ze geen kansen. Anderlecht is ziek!", begint Albert bij Voetbalkrant.com.

Zijn daar oplossingen voor Philippe?

"Met Kums en Trebel heb je toch wat meer ervaring, inzicht en creatief denkvermogen. Nu was er echt niemand om de laatste pass te geven. Als je aan spelers als Gerkens en Lokonga vraagt om het middenveld in handen te nemen, dat is moeilijk. Het is echt zwak op dit moment. Zo kunnen ze niet spelen in play-off 1 of elke match wordt héél moeilijk."

Vanhaezebrouck begint zelf al te vrezen voor Europees voetbal.

"Hij is gewoon realistisch. Brugge gaat volgens mij kampioen worden. Gent en Charleroi gaan strijden voor de tweede en derde plaats. De vierde plek zou al een groot succes zijn voor Anderlecht. Als ze Europees halen, zou dat al heel goed zijn in deze omstandigheden.

Heb je het al erger gezien?

"Normaal spreek je met Anderlecht over de titel. Maar met de kern die Vanhaezebrouck heeft - zeker als er dan nog een paar ontbreken - kan je niet hoger mikken dan een vierde plaats."

Vanhaezebrouck is volgens Albert realistisch als hij over de vierde plaats praat.

Je mag er dan nog creativiteit bijzetten, dan is er nog het probleem van de spitsen...

"Inderdaad. Het vertrek van Hanni is het grootste probleem. Aanvallend zijn ze nergens omdat ze geen spelers hebben die met een individuele actie iets kunnen forceren. En dan heb je ook weinig aan Teodorczyk of Ganvoula."

Is het een vergiftigd geschenk voor de jongeren?

"Nee, dat denk ik niet. Ze gaan ervaring opdoen en er is voor hen geen enkele druk. Dat maakte Vanhaezebrouck ook duidelijk. Jongens als Spajic, Dendoncker, Kums, Trebel,... moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als ze dat doen, is er geen probleem en kunnen ze zelfs nog derde worden."

Zelfs derde... Het gaat hier over Anderlecht.

"Tja, meer mag je niet ambiëren. Ze moeten een groepssfeer creëren. En scoren en niet laten scoren, want de laatste weken is het echt dramatisch."

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.