#1 in België, #4 in de wereld: deze FIFA-speler zal elke club straks willen in de eSports-competitie (maar Genk heeft een streepje voor)

27 februari 2018 18:35

Eén ding is zeker: als je een online potje FIFA 18 speelt en ene Stefano Pinna tegenkomt, mag je het wel vergeten. De Limburger is de nummer vier in de hele wereld na zijn passage op de eWorldCup in Barcelona. Daar wilden wij alles van weten.

Eind januari trok Stefano Pinna (20) naar Barcelona als één van de 128 gekwalificeerden en hij schopte het helemaal tot de halve finale, waar hij verloor van de uiteindelijke nummer twee ter wereld. "Een unieke ervaring. Heel nieuw allemaal, het was pas mijn eerste EA-toernooi en je ziet daar dan veel spelers waar je toch wel naar opkijkt", vertelt Pinna aan Voetbalkrant.com.

"De organisatie kon beter, zo zijn we met heel wat vertraging begonnen. Maar voor mij persoonlijk was het wel top, zeker voor mijn eerste toernooi. Ik ben tot de halve finale van de Playstation-kant geraakt. Er was nog een Belg, maar die lag er al uit in de groepsfase na één zege en vier nederlagen." Door zijn sterke prestatie in Barcelona is Pinna tevens gekwalificeerd voor een volgend toernooi in juni.

De Jupiler Pro League zal vanaf volgend seizoen een echte eSports-competitie oprichten, waarbij elke eersteklasser vertegenwoordigd is door een pro-gamer. "Ik beschouw mezelf als pro-gamer, maar een contract bij een club heb ik nog niet. Het is alleszins een geweldig idee van de JPL om dat verder uit te werken. Als je ziet hoe ver ze daar al mee staan in Nederland, wordt het tijd dat België daar ook mee start." Ongetwijfeld wordt Pinna dan één van de meest gegeerde spelers.

"Hopelijk mag ik dan ook zelf een club vertegenwoordigen natuurlijk. Ik ben afkomstig van Genk, dus voor Racing spelen zou fantastisch zijn. Maar voor zover ik weet zijn ze daar nog niet mee bezig. Volgend seizoen misschien."

Noot: toen Anderlecht de zoektocht naar een eSporter begon, won Pinna het kwalificatietoernooi. Maar doordat hij geen fan is, koos paars-wit uiteindelijk toch voor Zakaria Bentato.

ESports in zijn geheel groeit exponentieel. Zo werd de WK-finale van 'League of Legends' gespeeld in een stadion gevuld met 45.000 mensen, plus 27 miljoen online kijkers. Voor FIFA is het daar echter nog iets te vroeg voor. "Ik geloof dat het in de toekomst zeker nog zo zal zijn. Maar dat heeft wel tijd nodig. FIFA staat op dat vlak zeker nog niet zover als bijvoorbeeld League of Legends."

"Maar als dat gebeurt, wil ik er natuurlijk wel bij zijn. Nu ik kunnen proeven heb van het toernooi in Barcelona, wil ik nog spelen op het hoogste niveau", besloot Pinna. Dus Racing Genk: als je volgend seizoen een eSporter in dienst neemt, zul je niet lang moeten zoeken naar een rasechte kampioen!

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ La Liga \\ KRC Genk \\ Barcelona \\ België \\ UD Las Palmas
 
 
Reacties.