Vijf redenen waarom KV Mechelen niet mag degraderen

03 maart 2018 13:10

Sporting Lokeren, KAS Eupen of KV Mechelen: een van de drie zal op 11 maart rondom 16.20 uur in zak en as zitten en naar 1B moeten degraderen. Velen willen vooral dat het Malinwa niet zal worden en dat heeft zo zijn redenen. We geven er vijf.

Supporters

De supporters hebben het de voorbije weken meermaals laten zien: zij verdienen 1B echt niet. Meer dan 15.000 fans tegen Eupen, bijna hetzelfde aantal tegen Charleroi en ook tegen Waasland-Beveren mogelijk een vol huis.

De fans hebben zich (opnieuw) helemaal achter de ploeg geschaard en zingen, springen en dansen dat het geen naam heeft. “Wij zijn kakkers, wij zakken niet”, is een van de nieuwe leuzen. De supporters zijn sowieso al “Gold”. Niet vergeten: 15 jaar geleden hebben ze de club al eens gered.

Clublied

Over muziek gesproken: Malinwa heeft misschien wel het mooiste clublied van alle ploegen uit eerste nationale A, al is zoiets altijd wel een beetje subjectief natuurlijk. Maar toch.

Het knoopt ook aan met de oude traditie van de club uit Mechelen, refererend naar de titels uit de jaren ’40. Ook dat is typisch Mechels: vasthouden aan de oude tradities.

Fanfare

Over muziek gesproken (bis): Malinwa heeft misschien wel iets wat vele andere clubs op het hoogste niveau missen. De fanfare is ook deel van de nostalgie Achter de Kazerne en dat leeft eens te meer.

De nostalgie is erg belangrijk voor de club. Terwijl bij vele andere ploegen de fanfare de voorbije jaren naar het achterplan verdween, zijn ze er in Mechelen nog steeds fier op.

Traditieclub

Het maakt van Mechelen een traditieclub. Landskampioen in 1943, 1946, 1948 en 1989, bekerwinnaar in 1987 en (vooral) de Beker der Bekerwinnaars in 1988 gewonnen. Daarmee wordt nog altijd gedweept.

Het kan ook, weinig ploegen wonnen vier of meer titels in België: samen met Antwerp en Lierse staan ze er negende mee in de lijst van clubs aller tijden.  

Stadion

En toch is Mechelen ook volop aan het vernieuwen. Een nieuw stadion is namelijk al half af. “En het zal schoon zijn … als’t af is”, klonk het al meermaals in Mechelen bij monde van Uytterhoeven en co.

De vernieuwingsplannen voor het tweede deel van het stadion liggen op tafel en zullen van het stadion een van de eerste volledig vernieuwde maken in de Jupiler Pro League – terwijl vele andere clubs nog de paperassen op orde moeten krijgen. En ook daarvoor zou het zonde zijn als de club naar 1B zou gaan.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Standard \\ KV Mechelen
 
 
Reacties.