No Batsman, no party: waarom Martinez de geel-zwarte vleermuis altijd moet meenemen én gebruiken in Rusland

08 maart 2018 15:37

Batshuayi is in sneltempo dé held (of superheld... Uhum, Batsman) van Borussia Dortmund geworden en kan dat ook zomaar zijn voor de Rode Duivels in Rusland. "Als hij blijft scoren, kan Roberto Martinez niet meer om hem heen voor de WK-selectie", zei voorganger Marc Wilmots. Is er dan nog twijfel?

Tuurlijk moet Michy Batshuayi altijd mee naar het WK. De aanvankelijke twijfel was nochtans niet uit de lucht gegrepen: hij was de enige die verkommerde op de bank bij zijn club terwijl de andere Belgische spitsen - Lukaku, Benteke, Origi en eventueel Mertens - week op week volle matchen speelden. Maar nu hij in Dortmund is aangekomen, valt alle twijfel in principe weg.

Opvallend dat Borussia sinds de komst van Batsman nog steeds niet verloren heeft. Hij maakte zijn impact vanaf het begin duidelijk: twee goals en een assist in zijn eerste Bundesliga-wedstrijd (2-3 tegen Köln) en twee goals voor winst in zijn Europese debuut (3-2 tegen Atalanta). De toon was meteen gezet.

Altijd impact 

Ook tegen Hamburg was Batsman nog goed voor een goaltje. Zijn laatste, want nu staat hij al vier matchen droog. Was die straffe binnenkomer dan simpel beginnersgeluk? Helemaal niet, de rol van Batshuayi is nu al niet meer weg te denken.

Hij kan met zijn kracht, passvermogen, wendbaarheid en killersinstinct enorm wegen op een verdediging. De achterlinies van de Bundesliga houden hem intussen erg in de gaten, en ook al komt hij daardoor zelf iets minder voor doel, hij opent de poort voor zijn medespelers. Schurrle en de teruggekeerde Reus hebben tegenwoordig vaak vrij spel vanop de flanken omdat Batshuayi hun pad vrijmaakt.

Dezelfde rol voor België

Zelf voor de goals zorgen en als dat niet lukt het vuile werk voor je ploegmaats opknappen: ideaal voor de Rode Duivels. Stel je maar eens voor dat hij hetzelfde doet, waardoor Hazard en Mertens kunnen dribbelen en naar binnen snijden dat het een lieve lust is.

Maar zal hij in de eerste plaats die kans krijgen? Lukaku blijft normaal eerste keuze, maar die kan al eens een dipje hebben en dan zou Batsman eigenlijk de volgende in lijn moeten zijn. Hij is sneller en technisch meer aangelegd dan Benteke, veel meer een killer dan Origi, en Mertens zal in tegenstelling tot bij Napoli eerder op de flank staan. Dus ja, Martinez: doe iedereen een plezier, neem hem mee naar Rusland én gebruik hem.

Yannick Lambrecht

Europa League \\ Borussia Dortmund \\ België
 
 
Reacties.