De Jupiler Pro League als opstapje: Youri Tielemans, duurste uitgaande transfer ooit, heeft tijd nodig om te overtuigen in Monaco

31 maart 2018 20:24

Afgelopen zomer maakten een aantal spelers de ambitieuze stap van de Jupiler Pro League naar een Europese topcompetitie. Hoe is hun eerste seizoen daar verlopen? We richten onze blik vandaag op... Youri Tielemans.

Je zou bijna vergeten dat hij nog maar 20 jaar is, Youri Tielemans. Op 16-jarige leeftijd stroomde hij door uit de jeugd van Anderlecht en in zijn laatste jaar was hij samen met Leander Dendoncker de absolute sterkhouder. Die hoopt volgende zomer op een toptransfer, Tielemans had die vorige zomer al beet. AS Monaco nam hem over voor 23 miljoen euro en zo is hij de duurste uitgaande transfer ooit in België.

Tielemans beleeft zonder meer een moeilijk eerste jaar in het buitenland. Een basisplaats was zeker in het begin erg duur en plots was hij niet meer de draaischijf van zijn ploeg. Fysiek, technisch en tactisch was de aanpassing groter dan verwacht, dat gaf hij zelf ook toe.

Scoren en laten scoren, het was zijn specialiteit bij Anderlecht. Maar bij Monaco is hij nog steeds zoekende op dat vlak: één assist in de competitie (0-4 winst tegen Angers) en een enig doelpunt in de Champions League (1-1 tegen RB Leipzig). 

Bijdraaien

Rond Nieuwjaar begon Tielemans steeds meer de oude te worden, maar net dan kreeg hij met domme pech te maken: twee maanden out met een meniscusblessure. 

Toch wist hij intussen de Franse media, die hem in de eerste seizoenshelft nog in het flopelftal staken, beetje bij beetje te overtuigen. "Hij wordt sterker. Meerdere van zijn passes waren zelfs heel efficiënt. In de tweede helft, toen Monaco met tien stond, waren zijn techniek en sereniteit aan de bal een rustpunt. Hij moet nog altijd regelmatiger worden, maar hij zit op de goeie weg", klonk het in een analyse van France Football na een competitieduel tegen Lyon. Er is dus hoop voor de toekomst.

Rode Duivel

Het heeft allemaal weinig invloed op zijn internationale status. Sinds 2016 is de middenvelder elke interlandbreak opgeroepen voor de Rode Duivels, dat was ook deze keer niet anders. Velen zien in hem nog steeds een toekomstige sterkhouder en zelfs kapitein. 

Was het dus een slimme zet om naar Monaco te gaan? Ja. Blijven bij Anderlecht zou hoogstwaarschijnlijk het jaar te veel geweest zijn. En ondanks de stroeve start, die ergens ook wel te verwachten was, kunnen we niet wachten om te zien wat Tielemans volgend seizoen in petto heeft.

Yannick Lambrecht

Ligue 1 \\ Anderlecht \\ Monaco \\ België
 
 
Reacties.