Hazard vs. Vertonghen: De match in de match voor 'The Battle of the Bridge'

31 maart 2018 15:31

Zondag krijgen we in de Premier League een duel om duimen en vingers bij af te likken: Chelsea-Tottenham. De belangrijkste onderlinge strijd zou zomaar die tussen Eden Hazard en Jan Vertonghen kunnen worden.

Dinsdag stonden de Rode Duivels nog samen op het veld, maar zondag moet de vriendschap plaats ruimen. The Blues zullen in hun koers naar de top vier vooral op de flitsen van Hazard rekenen, terwijl Vertonghen hem in naam van The Spurs zal proberen tegenhouden. 

Met het blote oog is de kunst van Hazard al te bewonderen en dat uit zich ook in de statistieken. Op het vlak van dribbelen hoort hij bij de absolute top: 

  • Hazard creëerde al 57 kansen. Özil en De Bruyne hebben er evenveel, maar niemand heeft meer
  • Gemiddeld zorgt Hazard voor 2,8 kansen per 90 minuten, enkel Özil doet beter
  • Hazard voert gemiddeld 6,2 dribbels per 90 minuten uit, het beste van de competitie
  • Hazard ging de verdedigers van de Premier League al 128 keer voorbij, niemand doet beter
  • Met een succespercentage van 76% is Hazard de efficiëntste dribbelaar van Engeland

Maar dat succes heeft een keerzijde. Chelsea is zodanig afhankelijk geworden van Hazard, dat de ploeg nogal eendimensioneel geworden is en niet op zijn best presteert. Zo zijn ze naast de top vier gevallen met momenteel vijf punten achterstand.

En de vierde in de stand, dat is Tottenham. Zij willen Chelsea op afstand houden en zullen vooral rekenen op Vertonghen om kwieke dribbelkont Hazard aan banden te leggen. Op verdedigend vlak vinden we hem eveneens in de hoogste regionen terug.

  • Vertonghen is dit seizoen nog maar 10 keer voorbij gedribbeld, dat kan niemand anders zeggen
  • Met 53 succesvolle tackles is Vertonghen de grootste schrik van elke aanvaller

Nog een laatste opvallende statistiek: Tottenham kon al 25 matchen op rij niet meer winnen op Stamford Bridge. Dat maakt de slechtste lopende reeks in de Premier League. Breekt Vertonghen de vloek of flitst Hazard naar nummer 26? We zullen het zondag weten.

Gelukkig zullen de twee los van het resultaat vrienden blijven, dat bleek ook uit dit duo-interview na een vorige ontmoeting: 

Yannick Lambrecht

Premier League \\ Tottenham \\ Chelsea
 
 
Reacties.