Throwback thursday naar de Belgen-WK's: 1982, de opwarming voor Mexico: Daar issem!

12 april 2018 17:38

Op 14 juni 2018 begint het 21e WK voetbal in het Luzhnikistadion in Moskou. Het is de dertiende keer dat onze Rode Duivels er bij zullen zijn. Hoog tijd om elke donderdag terug te blikken op de twaalf eerdere WK's die we al meemaakten. Throwback thursday naar ... 1982.

Selectie

In het eerste WK van Guy Thys werden de volgend namen opgeroepen. Theo Custers, Jacky Munaron, Jean-Marie Pfaff, Marc Baecke, Maurice de Schrijver, Eric Gerets, Walter Meeuws, Luc Millecamps, Gerard Plessers, Michel Renquin, Jan Ceulemans, Ludo Coeck, Marc Millecamps, Raymond Mommens, Wilfried Van Moer, René Vandereycken, Frank Vercauteren, René Verheyen, Alex Czerniatynski, François van der Elst, Erwin Vandenbergh, Guy Vandersmissen.

De aanloop: Eindelijk terug

Na de grote teleurstelling in 1970, kwamen twee donkere WK's voor de Rode Duivels. Zowel in 1974 als in 1978 konden de Belgen zich immers niet kwalificeren. Het was pas in 1982 dat de Duivels zouden terugkeren op het hoogste niveau. Toen al met de generatie die vier jaar later de wereld zou verbazen.

Het WK zelf: Legendarische goal tegen Argentinië

Maar eerst 1982 dus, in het zonnige Spanje. In de openingswedstrijd van het WK mochten de Belgen het opnemen tegen niemand minder dan titelverdediger Argentinië. Erwin Vandenbergh scoorde er een doelpunt dat elke voetbalfan wel zal herkennen. Dankzij die goal wonnen de Rode Duivels de openingsmatch tegen Maradona en co. Bekijk hem hieronder nogmaals.

Daarna ging het echter mis met de Rode Duivels. De twee overige groepswedstrijden werden nog met een vier op zes succesvol afgewerkt, maar de tweede groepsfase met Polen, 3-0 verlies, en de Sovjet-Unie, 0-1 verlies. Tegen de Polen was de legendarische Boniek dé man in Camp Nou met een hattrick. Deze generatie zou zijn gram uiteraard halen vier jaar later in Mexico.

Sander De Graeve

België
 
 
Reacties.