Na open brief van KV Oostende reageren de fans met hun eigen open brief: "Hoewel de onenigheid niet bij ons begon, willen we wel proberen om ze bij ons te doen eindigen"

12 april 2018 21:29

Wie dacht dat play-off 2 geen aandacht krijgt, heeft het mis. KV Oostende schreef een open brief naar de eigen supporters die volgens de Kustboys begonnen te juichen toen Eupen vorige zaterdag scoorde.

Supportersgroep O31-Boys verbroedert al sinds 2008 met Zebras, een supportersgroep van Eupen. Die verbroedering verliep altijd in een positieve sfeer, tot nu.

In een open brief vroeg KVO om te stoppen te juichen voor de andere ploeg, maar wel het eigen team te steunen. Voor wie het niet goed meent met KVO en de collega-fans, zal in de toekomst geen plaats meer zijn", klonk het dreigend. (Lees er HIER meer over)

Niet gejuicht toen Eupen scoorde

031 bijt nu van zich af in een reactie. "Er werd niet gejuicht toen Eupen tegen ons scoorde. Gezien bijna iedereen onder ons op dat ogenblik aan het zingen was & met de rug naar het veld stond, merkten de meesten van ons pas later dat Eupen gescoord had. Dat was ook niet de aanleiding van de ruzie. Wel de verwijten richting 031."

In een open brief verdedigt 031 zich, en probeert de groep vrienden dit voorval te laten rusten. "Hoewel de onenigheid niet bij ons begon, willen we wel proberen om ze bij ons te doen eindigen. Daarom reiken we de hand aan iedere KVO-fan, en hopen we dat zoveel mogelijk mensen samen met ons proberen de sfeer te verhogen tijdens de komende matchen."

De volledige brief

Wij zijn 031. Een losse groep vrienden die KVO al jarenlang hondstrouw volgen en op allerlei manieren proberen om de spelers te steunen vanuit de tribunes. Van 3e klasse tot ons Europees debuut, bij winst of verlies, steeds proberen wij zoveel mogelijk sfeer te maken dmv gezangen, spandoeken, vlaggen, enz. Hoewel wij normaal nooit als groep communiceren, dwingt jullie open brief ons tot dit antwoord.

Wij betreuren jullie communicatie, zowel de inhoud als de vorm. De aangehaalde feiten zijn onjuist en eenzijdig, en wij vragen ons af of een openbare brief echt de beste manier is om dit probleem aan te kaarten. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat het bestuur zich hiermee voor de kar van enkelingen laat spannen.

Ja, wij hebben inderdaad een hechte verbroedering met de supporters van Eupen, al sinds 2008. Die verbroedering is altijd in het grootst mogelijke wederzijds respect verlopen, en leverde al vaak veel extra steun op voor KVO. Wij beseffen dat wij (031) verbroederd zijn met de Zebras (supportersgroep van Eupen), niet gans KVO, en verlangen ook helemaal niet dat andere supporters hierin mee zouden gaan. Wat we wél frappant vinden, is dat tot pakweg anderhalf jaar geleden niemand zich stoorde aan onze band met Eupen. We mochten van het bestuur samen met een Eupenaar op het veld voor de match met vlaggen van beide teams, in de kranten verschenen artikels over de “lange-afstands-relatie tussen Eupen en Oostende”, enz...

Maar NEEN, er werd niet gejuicht toen Eupen tegen ons scoorde. Gezien bijna iedereen onder ons op dat ogenblik aan het zingen was & met de rug naar het veld stond, merkten de meesten van ons pas later dat Eupen gescoord had. Dat was ook niet de aanleiding van de ruzie.

De C2 is de sfeertribune. Ook afgelopen zondag zongen wij het ene lied na het andere, waarbij helaas slechts een beperkt aantal anderen uit de C2 af en toe eens meezong. Enkele andere supporters zwegen de ganse match lang, behalve wanneer hun profileringsdrang opkwam toen we eens “Eupen en Oostende United” zongen (wat overigens tegelijk in het bezoekersvak werd gescandeerd), enkel en alleen dan probeerden ze ons te overstemmen en klonken verwijten richting ons. Het zijn die verwijten en die acties die uiteindelijk voor wrevel zorgden & waardoor er uiteindelijk ruzie kwam. Diezelfde paar supporters lijken overigens al enige tijd een vendetta te hebben tegen ons, al is ons niet direct duidelijk waarom.

2 supportersgroepen van 2 verschillende ploegen, die beide gelijktijdig hetzelfde zingen voor elkaar, die al bijna 10 jaar enkel maar vriendschap & respect hebben voor elkaar, die elkaars ploeg bezoeken en steunen in belangrijke momenten, waarbij er in bijna een decennium nog nooit de minste vijandelijkheid of ruzie was... Dat lijkt ons het summum van beleving voor een echte voetbalsupporter. Zoiets afdoen als een negatieve invloed, gaat ons te ver. Je mond een ganse match niet openen, behalve om anti-gezangen tegen hen aan te heffen, hen te verwijten, uit te dagen, online te beschimpen, en finaal het bestuur overtuigen om in een open brief hen te bedreigen met toegang ontzeggen, dat lijkt ons vele malen negatiever.

Hoewel de onenigheid niet bij ons begon, willen we wel proberen om ze bij ons te doen eindigen. Daarom reiken we de hand aan iedere KVO-fan, en hopen we dat zoveel mogelijk mensen samen met ons proberen de sfeer te verhogen tijdens de komende matchen.

031, dat zijn wij.

Redactie

Eupen \\ KV Oostende
 
 
Reacties.