Club, Gent en Anderlecht vechten het onder elkaar uit, maar wie van de drie heeft een échte kampioenenmaker in huis?

13 april 2018 11:22

In volle titelstrijd heb je altijd dat extraatje nodig. En dan hebben we het niet alleen over een portie geluk, maar ook over die ene speler die zijn ploeg over de streep trekt. Wie zal dat dit jaar zijn in play-off 1? Na twee speeldagen is het nog koffiedik kijken.

Elke kampioen heeft zijn kapioenenmakers. Toen AA Gent in 2015 de titel pakte, speelden Sven Kums en Danijel Milicevic een sleutelrol (al mogen we ook Laurent Depoitre en Matz Sels natuurlijk niet vergeten), een jaar later toonden José Izquierdo, Hans Vanaken en Abdoulay Diaby hun Club Brugge de weg naar de titel en vorig jaar had Anderlecht met Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Sofiane Hanni een gouden trio in huis om in play-off 1 het verschil te maken.  

Gouden Schoen, blikopener Hans en 'Bombe'

En anno 2018, wie zal zich in de komende weken onderscheiden? Bij leider Club Brugge kijk je, zeker op basis van hun prestaties in de voorbije maanden, eerst en vooral in de richting van Ruud Vormer en Hans Vanaken. De mannen met de strafste statistieken, maar het zijn niet de grote flitsenvoetballers. Eerder de koningen van de regelmaat.

De sleutels naar de titelbeloning lijken dan ook eerder in handen te liggen van Anthony Limbombe en Abdoulay Diaby. De ene was dit seizoen al heel vaak beslissend, de andere heeft het instinct van de killer. Al moet het gezegd dat Diaby tegen AA Gent op dat vlak geen punten scoorde. 

Twee duivelse Nigerianen en defensief supertrio

Bij AA Gent, de eerste achtervolger, moge het nu al duidelijk zijn dat de flankaanvallers Samuel Kalu en Moses Simon de exponenten zijn van de straffe start in play-off 1. Zowel tegen Anderlecht als tegen Club Brugge knalden beide Nigerianen erop los, verdedigers met een paars-wit en blauw-zwart shirt aan wisten niet wat hen overkwam.

Maar ook een goeie defensie kan wonderen doen. De Buffalo's staan achterin pal met het indrukwekkende trio Kalinic-Bronn-Gigot, niet toevallig de as van de beste verdediging van het land. Op het middenveld lijkt er dan weer een hoofdrol weggelegd voor Brecht Dejaegere, die zich onder Yves Vanderhaeghe weer helemaal in zijn sas voelt. 

Gekke 'Teo', verrezen Onyekuru en topkeeper

Tot slot komen we uit bij Anderlecht, dat in eerste instantie opgelucht is dat Lukasz Teodorczyk eindelijk weer scoort. De gekke Pool lijkt net op tijd helemaal terug. Vorig seizoen al beslissend in de kampioenenmatch tegen Charleroi met twee goals, maar dat waren meteen ook zijn enige treffers. Ook nu ligt er veel gewicht op zijn schouders. 

Gelukkig is Henry Onyekuru op de terugweg, als de Nigeriaan helemaal fit is dan kan hij zich opnieuw ontpoppen tot de x-factor van de 34-voudige landskampioen. Aan de overkant van het veld staat dan weer ene Matz Sels, misschien wel de beste doelman in onze competitie. Iemand die al eens een cruciale save uit zijn mouw kan schudden, ook zo iemand heb je broodnodig... 

Glenn Bogaert

Anderlecht \\ Club Brugge \\ KAA Gent
 
 
Reacties.