3 op 9, één schamel doelpuntje en in geen tijd bonus van zes punten verspeeld, maar er is één ding waar Club zich kan aan optrekken


Foto: © photonews 17 april 2018 10:51

Twee weken geleden zag het er bijzonder rooskleurig uit voor Club Brugge, maar twee matchen later is de zo riante kloof van negen punten al gesmolten als sneeuw voor de lentezon. Voer voor de doemdenkers onder de fans en analisten, maar blauw-zwart kan op dit moment misschien terugdenken aan 2016.

Inderdaad, het titeljaar. Ook toen verloor de ploeg van de toenmalige coach en latere kampioenenmaker Michel Preud'homme twee matchen op rij. Op speeldag drie leed Club een 1-0 nederlaag op het veld van  - jawel - Anderlecht. Klinkt bekend, niet? Amper drie dagen later, op woensdag 20 april, ging blauw-zwart opnieuw met de billen bloot: maar liefst 4-2 in Genk. Ook toen was het even incasseren, maar vooral het hoofd koel houden.

Máár, we willen wel twee belangrijke nuances aanvoeren: vóór die twee nederlagen had Club wel al 6 op 6 gepakt tegen KV Oostende en AA Gent. En na die dubbele mentale tik wonnen José Izquierdo en co ook nog eens vijf matchen op rij tegen Zulte Waregem, Genk, AA Gent en Anderlecht en nog eens Waregem.

De kans dat dat scenario zich ook dit jaar voltrekt, lijkt ons toch eerder klein. Club kan misschien beginnen met een overwinning tegen Charleroi, al zal het dan wel iets moeten doen wat tegenwoordig nog amper lukt: scoren. Nog dit: in 2016 werden de Bruggelingen kampioen met 22 op 30, om dat te evenaren moet Club nu nog een 19 op 21 boeken. Allesbehalve evident, zo lijkt ons...

Anderlecht in 2017

Hoe zat het trouwens met het parcours in play-off 1 van Anderlecht en AA Gent, die twee andere recente kampioenen in de Jupiler Pro League, de voorbije jaren? RSCA begon er vorig jaar aan met 7 op 9, enkel thuis tegen AA Gent liet het twee kostbare punten liggen.

Vervolgens klopte het in eigen huis wel met sprekend gemak een kansloos Club Brugge: 2-0. Het titelpleit leek toen dan ook al beslecht. Voorsprong? Acht punten op Gent, negen stuks maar liefst op Club en dat na amper vier speeldagen. Een comfortabele en geruststellende straatlengte voorsprong heet zoiets. 

Na een ietwat verrassende 1 op 6 tegen Charleroi en AA Gent zou een lichtjes herboren Club nog wel héél eventjes komen spoken, maar uiteindelijk volstond een oerdegelijke paars-witte 7 op 9 om alsnog de 34ste landstitel te pakken. Bilan na play-off 1: 21 op 30. 

AA Gent in 2015

Een seizoen eerder, in het memorabele kampioenenjaar van AA Gent, begonnen De Buffalo's eraan met twee punten achterstand op leider na de reguliere competitie Club Brugge. Met 6 op 9 - enkel op Charleroi werd verloren - was de start niet echt verschroeiend, gewoon prima. 

Een prestigieuze en late zege tegen Anderlecht op 30 april 2015 was echter het scharniermoment. De daaropvolgende 10 op 12 inclusief die cruciale 2-3 overwinning op het veld van rivaal Club leidde richtingde  eerste landstitel ooit. Ze spreken er in Gent nog over. 

Het eindrapport van 20 op 30 was wel niet bijster impressionant, maar nummer twee Club Brugge pakte in de laatste rechte lijn amper 16 punten en Anderlecht deed in feite amper beter met 17 op 30. Paars-wit was op Gentse hoogte begonnen aan PO1, maar strandde finaal op 3 punten. Club eindigde op 2 punten.Conclusie: je hoeft geen indrukwekkend aantal punten te halen in play-off 1 om kampioen te worden en dit seizoen lijkt een straffe score op 30 al helemaal onwaarschijnlijk gezien de ijzersterke bezetting met de traditionele G5 + Charleroi. Nog een match of vijf winnen, lijkt echter toch wel  aangewezen voor Club. Moet in principe lukken als je weet dat de mannen van Ivan Leko nog 4 thuismatchen hebben. Maar in PO1 kan alles en zijn zotte wendingen nooit uitgesloten...

Club Brugge
 
 
 
Reacties.