Waarom Standard er wél nog moet voor gaan in de play-offs (en de tweede plek ook voor Anderlecht, Charleroi, Genk of Gent belangrijk is)

25 april 2018 22:55

Vorig seizoen had Zulte Waregem eigenlijk niets meer om voor te spelen in play-off 1 na het winnen van de Beker van België. "Tweede worden zou een probleem kunnen zijn", had Francky Dury toen gezegd. Dit jaar is dat echter anders voor Standard.

Er zijn bepaalde onduidelijkheden in het nieuwe systeem van de Champions League, maar de nummer twee uit de Jupiler Pro League is wel degelijk altijd zeker van minstens de poulefase van de Europa League. De hervormingen in de Champions League hebben daarvoor gezorgd.

Er zijn enkele ploegen meer rechtstreeks geplaatst, maar de ploegen die worden uitgeschakeld in het 'niet-kampioenenspoor' mogen in de plaats wel sowieso naar de poules van de Europa League. Sowieso interessanter dus dit seizoen om vice-kampioen te worden.

Altijd poules

Als de Rouches dus nog tweede zouden worden, dan mogen ze altijd minstens naar de poules van de Europa League (en is ook het nummer 3 uit de stand daar zeker van). In de voorrondes komt de nummer 2 van België in twee rondes uit tegen tien mogelijke tegenstanders.

Dat zijn de nummers 2 uit Portugal, Oekraïne, Nederland, Tsjechië, Zwitserland, Turkije, Griekenland, Oostenrijk en de nummers 3 uit Rusland en Frankrijk. En de Champions League halen? Enkele topploegen zitten niet langer in die voorrondes (denk maar aan het nummer 4 van Spanje of Engeland).

Tweede voorronde (niet-kampioenenspoor)

2e uit Turkije (Istanbul BB, Galatasaray, Besiktas of Fenerbahce)

2e uit Tsjechië (Viktoria Plzen, Slavia Praag of Sparta Praag)

2e uit Zwitserland (wellicht Basel)

2e uit Nederland (Ajax of AZ)

2e uit Griekenland (PAOK of Olympiakos)

2e uit Oostenrijk (wellicht Sturm Graz)

Derde voorronde (niet-kampioenenspoor)

2e uit België

3e uit Frankrijk (Monaco, Lyon of Marseille)

3e uit Rusland (Spartak Moskou, CSKA Moskou, Zenit of Krasnodar)

2e uit Portugal (Porto, Benfica, Braga of Sporting)

2e uit Oekraine (Shakhtar Donetsk of Dynamo Kiev)

+ 3 winnaars uit tweede voorronde

Beker van België \\ Anderlecht \\ Charleroi \\ KRC Genk \\ AA Gent \\ Standard
 
 
 
Reacties.