Wát een aanvallende weelde met 16 goals in 5 matchen: "Onze aanvalslinie is niveau play-off 1, zeker en vast"

25 april 2018 12:56

Zestien doelpunten maken in vijf duels in play-off 2, dat is niet vele teams gegeven. Met vier echte aanvallers spelen helpt dan natuurlijk wel. Dat de andere teams niet echt aandringen om iets te doen met de vrijgekomen ruimte soms ook. Het geheim van Francky Dury?

Op papier is de opstelling van Francky Dury misschien een 4-3-3 of een 4-1-4-1, maar het is vooral wat je doet met de spelers op het veld natuurlijk. Dat heeft de coach zelf ook al meermaals aangegeven, net zoals dat hij voorstander is van aanvallend voetbal. Een terugkeer naar de 2-3-5 (pyramide) uit de 19e eeuw, zo u wil.

In play-off 2 kan hij dat nog veel meer naar buiten brengen dan tijdens de reguliere competitie - al is het ook een beetje van moeten, doordat met De Mets en Marcq twee recuperatoren buiten strijd zijn. Dat hij echter niet kiest voor De Sart én Doumbia, maar slechts met een van hen speelt is een bewuste keuze.

Aanvallen! 

Theo Bongonda krijgt voldoende vrijheid, net als Onur Kaya en flankspelers Nill De Pauw en Peter Olayinka. Met z'n allen in steun van spits Hamdi Harbaoui, die plots voorzetten op zijn hoofd gemikt krijgt vanuit werkelijk alle hoeken.

Want - niet te vergeten - ook Sandy Walsh én Davy De fauw komen soms beiden graag mee naar voren. Niet zelden staan enkel Derijck, Baudry en De Sart (of Doumbia) te verdedigen en loopt de rest vrolijk te voetballen op de helft van de tegenstander.

Aanvalslinie is niveau play-off 1

"We spelen met hoog opkomende backs en met vijf aanvallend ingestelde spelers. Het is plezierig op die manier. Ik kan diep spelen, ik kan opzij tikken, met zo’n aanvalslinie … dat is een dik aanvallend team, niveau play-off 1", beseft Onur Kaya - in de derby tegen Kortrijk nog scorend.

Francky Dury pikte in: "Ik had niet gedacht dat we zo zouden domineren. We hebben heel offensief gespeeld. We hebben veel kansen gecreëerd en drie keer gescoord. De manier waarop we spelen, dat is ook belangrijk. Van onze kant kwam het dicht bij het niveau van play-off 1. We willen maximaal presteren, enkel zo is play-off 2 een amusement."

Bart Vandenbussche

Zulte Waregem
 
 
Reacties.