? Throwback Thursday: Exact 40 jaar geleden schreef Club Brugge geschiedenis op Wembley

10 mei 2018 18:51

Club Brugge kan op 10 mei 2018 een belangrijke stap richting titel zetten in de Jupiler Pro League. Maar woensdag 10 mei 1978 was een grote dag voor blauw-zwart en het Belgische voetbal. Flashback!

Exact 40 jaar geleden slaagde Club Brugge er namelijk in als eerste Belgische ploeg om de finale van de Europacup 1 te bereiken. Dit zou geen enkel team later nog evenaren, waardoor blauw-zwart nog steeds dit unicum te pakken heeft.

In de finale werd met 1-0 verloren op het mythische Wembley van Liverpool, een doelpunt van de al even mythische Dalgliesh. Maar het parcours naar die finale toe was wel episch te noemen van Club Brugge. Onder Ernst Happel versloegen ze kampioen na kampioen.

Beginnen deden ze met het Finse KuPS, dat nooit een partij was voor blauw-zwart. Daarna werden ook Panathinaikos en Atlético Madrid uitgeschakeld. In de halve finales kwam de absolute klap op de vuurpijl tegen Juventus.

De Oude Dame had de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen voor 80.000 tifosi in Turijn, voor de terugmatch kwam Happel met een erg aanvallende opstelling met vier spitsen voor de pinnen. 1-0 op Olympia, in de verlengingen verloste René Vandereycken heel Brugge. 

Alle doelpunten op weg naar de finale van Club Brugge? In dit overzicht kan je grasduinen naar een mooi moment van 40 jaar geleden. Opgelet: het laden van de beelden kan even duren natuurlijk.

Aernout Van Lindt

Club Brugge
 
 
Reacties.