Het kampioenenjaar van Club Brugge in tien sleutelmomenten

14 mei 2018 17:32

Zelfs als je vindt dat die gelijkmaker van Ruud Vormer afgekeurd moest worden, kun je er onmogelijk omheen dat Club Brugge de oververdiende kampioen is. We vatten hun topseizoen samen in tien grote sleutelmomenten.

1. De aanstelling van Ivan Leko

In aanloop naar het nieuwe seizoen (op 8 juni 2017) werd Ivan Leko voorgesteld als de opvolger van Michel Preud'homme. Torenhoge verwachtingen en veel twijfel, maar in no time wist Leko de critici voor zich te winnen: kenner van het huis als ex-speler, tactisch volleerd en nu ook kampioenenmaker.

2. Europese uitschakeling(en)

In Europa begon het seizoen dramatisch, maar achteraf bekeken was dat wel de reden dat ze een volledig seizoen over de volledige mankracht beschikten. Die CL-uitschakeling tegen Basaksehir en daarna die EL-uitschakeling tegen AEK Athene was dus toch zo slecht nog niet.

3. Forfaitscore tegen Anderlecht

Zelden is de regerende kampioen zo in de vernieling gespeeld. Een week voor Kerstmis werd Anderlecht op Jan Breydel compleet vernederd met forfaitcijfers en toen was het wel duidelijk wie de titelfavoriet was.

4. Doelmannencaroussel

Terwijl mannen als Limbombe en Vormer de pannen van het dak speelden, bleef Club met één groot pijnpunt zitten: de keepers. Horvath, Hubert en Butelle konden alledrie niet echt overtuigen voor Nieuwjaar.

5. Wintertransfers

Een nieuwe doelman was dus nodig in de wintermercato en Club haalde er met Gabulov en Vermeer niet één, maar zelfs twee. Met Diatta, Scholz, Mitrovic en Tomecak kwamen er nog nieuwkomers bij; De Bock, Mera en Palacios gingen in de andere richting. Drukke periode dus in Brugge.

6. Bekeruitschakeling doet pantser kraken

Club had het echter bijzonder moeilijk na Nieuwjaar. De goals gingen er plots niet meer in, blauw-zwart liet steeds meer punten liggen en de bekeruitschakeling speelde daarin zeker een rol. In de heenwedstrijd op Standard (4-1) werd voor het eerst pijnlijk duidelijk dat Club, tot dan bijzonder moeilijk verslaanbaar, ook maar een groep mensen was.

7. Onrecht van de play-offs

Soit, Club Brugge sloot het seizoen wel af met een gedeelde recordvoorsprong van 12 punten en daarmee leek de titel slechts een kwestie van tijd. Niets was minder waar... Club vertrekt op Gent én Anderlecht zonder punten en plots begon iedereen te twijfelen of het wel zo gemakkelijk zou worden.

8. Charleroi in de vernieling

Iedereen, behalve de spelers en staf zelf. De 6-0 tegen Charleroi werd een galamatch die blauw-zwart terug op het spoor zette: de intenties waren weer glashelder, Gouden Schoen Vormer vond zijn vorm terug en de titel was binnen handbereik.

9. Verlies in eigen huis tegen Anderlecht

Anderlecht had echter nog niet opgegeven en ging zowaar met 1-2 winnen op Jan Breydel. Plots waren er weer drie titelkandidaten en was niemand nog 100% zeker wat er zou gebeuren in die laatste speeldagen.

10. Kampioen op Sclessin

Gerechtigheid geschiedde. Na een deugddoende zege op Charleroi (1-3) viel de beslissing zondag na een gelijkspel (1-1) tegen Standard. Club Brugge moet dus niet meer wachten tot de laatste speeldag om te zeggen: wij zijn kampioen van België.

Yannick Lambrecht

Club Brugge
 
 
Reacties.