Het leven na het voetbal voor de Vanden Stocks: zwarte pistes, oldtimers en familie

16 mei 2018 06:00

Het leven begint op 75... Toch in het geval van de Vanden Stocks. Roger en vrouwlief Kiki hebben het voetbal achter zich gelaten en genieten met volle teugen van het leven: "We hebben nog te weinig tijd", vertrouwde Kiki ons toe in een zeldzaam interview.

Ga ze maar eens opzoeken, de keren dat Kiki Vanden Stock uit de schaduw van haar man trad. Roger zei echter altijd dat hij het zonder haar niet gekund had, die decennia aan het hoofd van de grootste club van het land. Trouwens, Roger mag Anderlecht dan grotendeels achter zich hebben, Kiki is nog steeds actief...

Kiki is immers de oprichtster van de 'Constant Vanden Stock Foundation'. Wel een organisatie die helemaal buiten het dagelijks bestuur van Anderlecht valt.

"Ik heb nooit een euro gevraagd of gewild van Anderlecht", vertelt Kiki ons. "Dat we nu geen plaats meer hebben in het stadion? (haalt veelbetekenend de schouders op) Ik ben daar trouwens nog elke woensdag om die kinderen te helpen. Je moet daar tussen staan om te weten wat dat betekent voor die jongens en meisjes."

Maar nu geniet u toch meer van het leven, nu Roger er de brui aan gegeven heeft?

"Het is echt profiteren dat we nu doen. We zijn vijf weken met de familie naar de bergen getrokken. Of we de kleinkinderen meer zien? (lacht) Die zagen we sowieso al veel. Die zijn opgegroeid op de club hé. Maar je ziet dat Roger minder stress heeft. Hij golft weer meer. Weet je dat we elkaar leren kennen hebben op een golfbaan? En ik was toen véél beter hoor! (lacht)"

En wat zijn de plannen nu?

"We zitten veel meer in Knokke. Daar wonen ook al onze vrienden en die zijn ook allemaal gepensioneerd. Onze agenda is goedgevuld hoor: bridgen, golfen, racen... We hebben eigenlijk te weinig tijd."

Zwarte pistes? Tuurlijk! Onze dochters zeggen altijd dat we een helm moeten aandoen. Maar ja...

Racen?

"We hebben een oldtimer gekocht. Een Mercedes uit de jaren 80. We gaan daar met onze vrienden, die ook oldtimers hebben, mee gaan rijden. Racen is dus veel gezegd ja. Of ik daarmee mag rijden? Zeker! Het was mijn cadeau van Roger! Daarna gaan we van half december vier maanden naar de bergen."

De skihellingen onveilig maken?

"Elke dag! We skieën beiden nog veel te graag. Onze dochters zeggen dan dat we een helm moeten opzetten, maar ja... Zwarte pistes? (knikt overtuigend) Ja hoor! Wat ons geheim is op 75-jarige leeftijd? Eigenlijk leven we gezond. Roger gaat wel veel op restaurant, maar ik niet. We gaan ook nooit uit. We hebben ons leven bij onze vrienden."

Mijn dochters behielden hun aandelen als eerbetoon aan hun grootvader

Bent u opgelucht dat het gedaan is bij Anderlecht?

"Ja, eigenlijk wel. het was héél lang plezant, maar toen het grof geld in het voetbal kwam was het gedaan met het plezier. Roger kon daar ook moeilijk mee om. Je wilt als grootste club van het land toch nog iets betekenen in Europa.  Het deed wel iets met ons toen we afscheid namen. We hebben toch 46 jaar voor die club geleefd."

Uw dochters behielden wel hun aandelen.

"Roger had eigenlijk liever gehad dat ze ook verkochten, maar ze wilden dat doen als eerbetoon aan hun grootvader. Ze wilden de link met de familie behouden. Ik heb de Foundation ook opgestart als eerbetoon aan mijn schoonvader. Dus ik vind het wel mooi dat ze dat willen doen."

Johan Walckiers

Anderlecht
 
 
Reacties.