Hoe ver staan de Belgische talenten die in 2015 brons pakten op het WK in Chili?

17 mei 2018 18:57

De Belgische U17 gooien hoge ogen op het EK in Engeland. Ook in het najaar van 2015 liet dezelfde leeftijdsgroep van zich horen op het WK in Chili.

Na een succesvol toernooi keerden bondscoach Bob Browaeys en zijn manschappen met een bronzen plak huiswaarts. Sportief succes bij de U17 garandeert echter geen doorstroming naar de Rode Duivels.

Hoe vergaat het de jonkies die tweeënhalf jaar geleden uitblonken in Chili? De man die op dit moment misschien wel het verst staat in zijn carrière is Orel Mangala. De 20-jarige middenvelder ruilde Anderlecht in voor Borussia Dortmund en vervolgens VfB Stuttgart. Daar speelde de Belgische belofteninternational dit seizoen 20 Bundesliga-duels.

Een van de uitblinkers van het toernooi was Dante Vanzeir. Met twee goals en een assist voor Dennis Van Vaerenbergh had de Limburgse aanvaller een belangrijk aandeel in de derde plaats die de Jonge Duivels veroverden.

De inmiddels 20-jarige Vanzeir kon, mede door een zware knieblessure, nog geen volwaardige stek in de hoofdmacht van KRC Genk afdwingen. De vinnige spits deed dit seizoen vijf keer mee in de Jupiler Pro League, en hielp de beloften vorig weekend aan bekerwinst.

Van Vaerenbergh, die andere doelpuntenmaker in de troostfinale, kende een moeilijk jaar op uitleenbasis bij FC Eindhoven. Door de zware concurrentie met topschutter Mart Lieder speelde de huurling van Club Brugge weinig in de Nederlandse tweede klasse. In de zomer wenkt een definitief vertrek bij blauw-zwart. (Lees er hier meer over)

Andere jongens die tot dusver voorzichtig van zich lieten horen zijn:

  • aanvoerder van toen Wout Faes, door Anderlecht uitgeleend aan Excelsior
  • aanvaller Jorn Vancamp, door Anderlecht uitgeleend aan Roda JC
  • middenvelder Ismail Azzaoui, door VfL Wolfsburg uitgeleend aan Willem II
  • verdediger Laurent Lemoine, na een sterk jaar bij KSV Roeselare een transfer versierd naar KV Mechelen
  • doelman Jens Teunckens, gegeerd door verschillende Belgische clubs.

Kortom, de snelste weg naar de top is enkel weggelegd voor de pure klasbakken in ons vaderlandse voetbal. Andere talenten bewandelen via tussenstations en voldoende geduld de weg naar de top.

Diederik Geypen

Jupiler Pro League \\ Nederlandse Eredivisie \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Club Brugge \\ Excelsior \\ Roda JC Kerkrade \\ Willem II \\ Eindhoven \\ KRC Genk \\ Roeselare \\ KV Mechelen \\ België
 
 
Reacties.