Dion Cools blikt terug op titeljaar met persoonlijke ups en downs: "Ik word soms wel hard aangepakt voor mijn leeftijd, maar dat maakt je alleen maar sterker"

22 mei 2018 19:10

Drie jaar bij Club Brugge en al twee titels beet, er zijn gasten van 21 die van zo'n blitzstart van hun carrière alleen maar kunnen dromen. Dion Cools klaagt dan ook niet en zelfs de soms pittige kritiek neemt hij er met de glimlach bij. What doesn't kill you makes you stronger, weet de flankspeler.

Twee jaar geleden mocht hij al een feestje bouwen onder Michel Preud'homme, maar het contrast is wel groot. Toen kwam Cools na zijn transfer van OH Leuven naar Brugge nog maar pas piepen en schipperde hij tussen bank en tribune. Anno 2018 is hij op zijn geliefkoosde rechterflank een volwaardige basisspeler geworden.

"Het verschil met twee jaar geleden is toch groot. Ik heb veel meer aandeel in deze titel. Ik denk dat ik 80% van de wedstrijden en véél meer minuten heb gespeeld. Dan heb je wel een belangrijk aandeel in die titel. Dan voelt dat wel een beetje als een klein deel van jezelf en kan je trots zijn op jouw prestatie van elf maanden werk."

Uitstekend tot Nieuwjaar

Cools durft alvast met een kritische blik zijn eigen seizoen analyseren: "Ik denk dat ik goed gestart ben. Ik heb even laten zien dat ik wel het potentieel en talent heb om die positie te ambiëren want die is eigenlijk op mijn lijf geschreven. Die hele flank voor mij alleen, ideaal. Tot de jaarwisseling was alles eigenlijk uitstekend, daarna ging het een beetje minder en was het wat op en neer. Een paar matchen goed en een paar matchen minder, dat geef ik grif toe." 

En ook in die laatste tien matchen was het niet altijd even overtuigend: "Ik heb het misschien een beetje moeilijk gehad, zeker in de play-offs. Decompressie na mijn contractverlenging? Dat is wel snel en makkelijk qua oordeel. Ik denk dat elke fout die ik maakte cash werd betaald. Ik speelde uiteindelijk nog wel degelijk. Vooral op Gent en Anderlecht speelde ik een degelijke match, maar waren de twee goals misschien deels een beetje op mijn rekening."

Geslaagd seizoen

Het mag ook niet verwonderen, Cools is nog altijd maar 21. Het was zijn eerste seizoen als volwaardige titularis bij een topclub: "Het is een leerproces, zeker voor een jonge gast als ik. Maar bon, je bent kampioen met een fantastische ploeg en met fantastische spelers, dus eigenlijk is het een meer dan geslaagd seizoen. Misschien word ik soms wel hard aangepakt voor mijn leeftijd, maar dat maakt je alleen maar sterker."

De flamboyante flankspeler kan wel tegen een stootje hoor, hij beseft dat kritiek nu eenmaal bij de stiel hoort. Relativeren, is het credo: "Als je je meer gaat aantrekken van wat mensen van jou zeggen dan heb je niet het karakter om het te maken op een hoger niveau. Het is misschien ook wel goed naar volgend seizoen toe, dan wil ik uiteraard nog beter doen. Allez, hopelijk..." 

Glenn Bogaert

Club Brugge
 
 
Reacties.