Uittocht van de vedetten? Deze (top)attracties zien we straks misschien niet meer terug in JPL

23 mei 2018 16:28

Kijk nog maar eens goed naar de huidige kernen van de eersteklassers want volgend seizoen zullen die er weer volledig anders uitzien. Komende zomer zullen weer heel wat nieuwkomers neerstrijken op onze velden, maar we zullen ook weer met pijn in het hart afscheid moeten nemen van enkele toppers.

Club Brugge

Bij de nagelnieuwe landskampioen hebben enkele steunpilaren al aangegeven dat ze tuk zijn op een nieuw avontuur. Abdoulay Diaby, Stefano Denswil en Anthony Limbombe voelen zich klaar voor een om de sprong naar het buitenland te wagen en zullen op de nodige interesse kunnen rekenen.

Daarnaast is het afwachten of er aanbiedingen zullen komen voor de exponenten van Ivan Leko’s kampioenenploeg Ruud Vormer en Hans Vanaken. Beide sterkhouders voelen zich goed in Brugge en beseffen bovendien dat het gras elders niet altijd groener is, dat is alvast in het voordeel van Club. Marvelous Nakamba kan na één (super)seizoen dan weer rekenen op interesse uit Engeland.

Anderlecht

Paars-wit toonde zich al heel actief aan de inkomende zijde en er mag nog flink wat vers bloed verwacht worden, maar ook aan de uitgaande zijde zal er flink wat bewegen. WK-ganger Kara droomt nog altijd van de Premier League – al gaf hij onlangs aan toch niet weigerachtig te staan tegenover een verlengd verblijf – terwijl zijn maatje Spajic naar het Russische Krasnodar trekt, dat raakte vandaag bekend

Voorts hoopt metronoom op het middenveld Adrien Trebel zijn sterke prestaties te kunnen verzilveren en is de kans bijzonder klein dat Liverpoolhuurling Lazar Markovic volgend jaar nog zijn formidabele klasseflitsen laat bewonderen in het Astridpark. Henry Onyekuru lijkt via Everton dan weer op weg naar de Bundesliga en met Lukasz Teodorczyk weet je nooit…

Standard

Komen we bij Standard, dat geweldige play-offs achter de rug heeft. Niet toevallig door de beresterke topprestaties van enkele individuele geweldenaars. Denken we maar aan Mehdi Carcela, Junior Edmilson en Razvan Marin.

Wees maar zeker dat die drie namen in heel wat scoutsboekjes zijn beland. In het geval van Carcela hoeft Standard niet echt te vrezen. Hij wil zelf graag blijven, de Rouches willen bij het Spaanse Granada wel nog wat afpietsen van de aankoopoptie van 2,5 miljoen euro.

De compleet ontplofte Edmilson proberen ze in Luik te overtuigen met een verbeterd contract, maar de zwierige Braziliaanse Belg droomt nu eenmaal van de Europese topcompetities.

KRC Genk

In de Luminus Arena kan je al weken niet naast Leandro Trossard kijken. Die toonde na zijn vervelende blessure eveneens dat hij de Belgische competitie overstijgt. Benieuwd of Genk én de speler zelf kunnen weerstaan aan de buitenlandse lokroep en centen. En in Limburg heb je ook nog eens Pozuelo en Malinovskyi, wees maar zeker dat ook die, ondanks wisselvallige prestaties, gegeerd zullen zijn.

AA Gent

Bij de Buffalo's staat het dan weer zo goed als vast dat Moses Simon na het WK in Rusland naar Engeland vertrekt. De explosieve Nigeriaan heeft het wel gezien in ons land en kreeg de nodige garanties.

Of zijn landgenoot Samuel Kalu, wervelend begonnen aan play-off 1, met een transfer in het hoofd zit, is iets minder duidelijk. De kans dat hij nog één jaar in de Ghelamco Arena blijft, is niet gering. Doelman Nog De vraag is niet of, maar wel wanneer hij vertrekt. En vooral ook: wie is de gelukkige (Engelse) club die hem weet te strikken.

Charleroi

Ook bij de niet-G5-clubs loopt er wel wat interessant materiaal rond. Bij Charleroi speelde Cristian Benavente bij momenten de sterren van de hemel en de Iraanse spits Kaveh Rezaei lijkt ook geen man die ze op Mambourg lang gaan kunnen houden. Laatstgenoemde is er op het WK in Rusland dan wel niet bij om zijn torinstinct aan te spreken, maar dan nog lijkt het er sterk op dat Mehdi Bayat straks alweer op zoek mag naar een nieuwe witte (en scorende) merel.

En wat bij de andere teams?

De PO2-ploegen hoeven iets minder schrik te hebben voor groot kwaliteitsverlies, al is het maar zeer de vraag of Zulte Waregem goudhaantje Theo Bongonda aan boord kan houden. De Jupiler Pro League is te klein voor hem, maar er zijn ook elementen die in het voordeel van Essevee spelen: de factor stabiliteit en de aanschijn van een vertrouw nest.



Rivaal Kortrijk moet dan weer hopen dat prijsschutter Teddy Chevalier geen zotte transferbevlieging krijgt, wie kan in het hoofd kijken van de maffe Fransman? En we kunnen ons goed voorstellen dat scouts die eens zijn komen neuzen bij de ‘kleinere’ clubs in België een kruisje hebben gezet naast de namen van José Cevallos, Ivo Rodrigues, Roman Bezus en Mamadou Koné.



Enfin, het moge duidelijk wezen: we zullen straks toch weer met frisse tegenzin afscheid moeten nemen van enkele attractieve paradepaardjes die het voorbije seizoen (uit)geblonken hebben. Dan maar hopen dat de zestien clubs in 1A erin slagen om nieuwe goudklompjes binnen te halen of te lanceren, zeker?

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard
 
 
Reacties.