Exit Nainggolan en Defour bij Rode Duivels, van wie mogen we komende jaren eventueel nog afscheid verwachten?

25 mei 2018 09:57

Het lijkt wel de week van het afscheid bij de Rode Duivels. Radja Nainggolan hield het al voor bekeken na die bittere niet-selectie voor het WK en ook Steven Defour zet een punter achter zijn interlandloopbaan. En wie volgt er straks eventueel na Rusland of in de aanloop naar de volgende topafspraak

Doelmannen 

Tussen de palen hoeven we ons alvast geen zorgen te maken. Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels en Matz Sels kunnen nog een hele poos mee. Respectievelijk 26, 30, 25 en 26 jaar oud. Als je weet dat een doelman zelfs als rijpe dertiger nog altijd goed uit de verf kan komen dan kunnen we met dit gouden kwartet én met een gerust hart richting de volgende toptoernooien. 

Defensie

Als we louter afgaan op leeftijd denken we in eerste instantie aan Thomas Vermaelen. De centrale verdediger van het grote Barcelona blaast in het najaar 33 kaarsjes uit en is bijzonder blessuregevoelig. Ook op dit moment is hij alweer op de sukkel, een scheurtje in de hamstrings. Tegen het EK 2020 zal The Verminator op weg zijn naar halte 35, zal zijn lichaam dan nog sterk genoeg zijn voor een groot toernooi? 



En nu we toch in het defensieve compartiment zitten: het grootste zorgenkind is natuurlijk Vincent Kompany. 32 geworden, ook hij zal binnen twee jaar in de herfst van zijn carrière vertoeven. Puur op karakter en (top)mentaliteit zal hij zeker nog in aanmerking komen voor een EK-selectie, maar wat zullen zijn broze spieren zeggen? Die haast chronische blessurelast moet vroeg of laat toch eens voor de tik te veel zorgen. Roberto Martínez mag toch al beginnen denken aan de opvolging van de natuurlijke leider. 



Laurent Ciman dan, komende zomer blaast hij 33 kaarsjes uit en ondanks het feit dat hij nooit echt door de mand is gevallen, is de ex-speler van Charleroi en Standard niet bepaald dé hoogvlieger van de selectie. Voor hem lijkt het, ook op basis van kwaliteiten, hoe dan ook het laatste toernooi te gaan worden. Op dit moment is zijn ervaring nog een grote troef, maar zal dat in 2020 - laat staan 2022 - nog zo beschouwd worden. Dan zal het gegeven leeftijd al sneller als een negatief aspect worden beschouwd. 

Middenveld

Radja Nainggolan en Steven Defour mogen we dus al schrappen, andere rijpere telgen die misschien hun stilaan laatste kans ruiken om nog te schitteren op een mondiale of Europese eindronde zijn Marouane Fellaini en Mousa Dembélé. Twee telgen van het bouwjaar 1987, in 2020 staat hun tellertje ook al op 32, bijna 33. Op het nippertje, maar het volgende WK in Qatar lijkt toch een brug te ver. Tegen dan zullen andere krachtpatsers en sierlijke zwanen moeten opstaan. 

Aanval 

Met Lukaku, Batshuayi, Origi en Benteke kunnen we nog wel even door, zelfs binnen twee jaar zal nog niemand van dat viertal de kaap van de 30 gerond hebben. In 2022 zal enkel Big Ben al op tram 3 zitten. Dries Mertens lijkt de enige rijpere kracht die tegen dan misschien moet vrezen voor zijn stekje. Zal de snelheid en explosiviteit van de dribbelkont van Napoli tegen die tijd nog intact zijn? Net als Fellaini en Dembélé geboren in 1987. Indien dartel Driesje er dan nog bij is, zal het als ancien en ervaren rot zijn. Maar ook die kan al eens van pas komen als blikopener...

Glenn Bogaert

België
 
 
Reacties.