Wie moet wanneer de Europese wei in en wie zijn de mogelijke tegenstanders?

28 mei 2018 18:25

Club Brugge is kampioen en mag zich dus opmaken voor het kampioenenbal van de Champions League volgend seizoen. Ook alle andere Europese tickets zijn vergeven. De G5 gaat onze belangen verdedigen. Wie moet wanneer de Europese wei in en wat zijn de mogelijke tegenstanders?

Club Brugge

Loting op 30 augustus in Monaco, vanaf 18 (of 19) september zes wedstrijden in de poulefase van de Champions League. 

Blauw-zwart is zeker van pot 4 en kan dus bijzondere kleppers tegenkomen in hun groep. De kampioenen van de zes sterkste naties volgens de Europese ranglijsten zitten - samen met de winnaars van de Champions League én Europa League - in pot 1.

Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus, PSG en Lokomotiv Moskou zitten dus in pot 1, ook de andere potten zitten vol kleppers. Een loting met pakweg Barcelona, Napoli en Liverpool valt niet uit te sluiten bijvoorbeeld.

Standard

Derde voorronde Champions League, loting op 23 juli en eerste wedstrijd op 7 (of 8) augustus. Daarna eventueel een vierde voorronde.

Standard staat op vier wedstrijden van de poulefase van de Champions League. Als ze een van hun beide rondes verliezen, worden ze sowieso opgevist in de poules van de Europa League. Tegenstanders? Benfica, Dynamo Kiev, Ajax en Basel - tenzij die worden uitgeschakeld in de tweede voorronde, dan kunnen ook PAOK en Fenerbahçe in de dans springen.

Ook voor Standard is - in geval van plaatsing voor de groepsfase van de Champions League - pot 4 nu al een zekerheid. In de Europa League zou dat nog pot 3 kunnen worden, al is ook hier pot 4 logisch.

Anderlecht

Anderlecht is net als Standard zeker van de poules van de Europa League. Het opent de debatten op donderdag 20 september en kent op 31 augustus zijn tegenstanders. Anderlecht mag dromen van pot 1 bij de loting, als alles goed gaat.

AA Gent

Derde voorronde Europa League. Loting 23 juli, eerste wedstrijd 9 augustus.

AA Gent moet twee voorrondes doorworstelen om naar de groepsfase van de Europa League te kunnen. Enig voordeel: het is twee keer reekshoofd en kan zo enkele kleppers ontlopen. Vitesse, Trencin, Feyenoord of Bordeaux kunnen eventueel wel in de derde of vierde voorronde geloot worden. In de groepsfase wenkt pot 2.

KRC Genk

Tweede voorronde Europa League. Loting 9 juli, eerste wedstrijd 26 juli

Voor Genk hetzelfde als AA Gent. In alle voorrondes is het vermoedelijk reekshoofd, in de groepsfase wenkt ook voor hen pot 2. In hun eerste wedstrijd wachten de echte kneusjes van Europa. 

Aernout Van Lindt

Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard
 
 
Reacties.