Mats Rits is van Club Brugge: de pro's en contra's van eerste zomertransfer van de kampioen afgewogen

01 juni 2018 18:44

Het krioelt van de blauw-zwarte transfergeruchten, maar één vis heeft Club Brugge al zeker beet: Mats Rits. De 24-jarige middenvelder komt voor 1,5 miljoen euro (+ bonussen) over van KV Mechelen. Een goeie aanwinst of niet? Wij nemen de eerste vangst van de kampioen onder de loep.

Pro's: 

Technische kwaliteiten: sommigen zullen het zich misschien niet meer herinneren, maar als tiener gold Mats Rits als een van dé grote Belgische talenten. In die mate zelfs dat internationale clubs in de rij stonden om de parel van Beerschot in te lijven. Bij zijn debuut op 't Kiel scoorde hij meteen twee keer, na twee jaar kaapte Ajax hem weg. In Nederland kon hij - ondanks blessures - zijn techniek vervolmaken. 

Loopvermogen en infiltraties: hij oogt misschien was frêle, maar vergis u niet. De ex-Ajacied heeft een grote motor en kan blijven lopen. Iets wat ze bij Club Brugge maar wat graag zullen zien. Met zijn fysieke capaciteiten draagt hij offensief én defensief zijn steentje bij. Moet in principe in staat zijn om à la Vormer geregeld op te duiken in de zestien, iets wat hij ook bij Mechelen geregeld met succes deed. 

Pas perfect in DNA: No Sweat, No Glory, dat credo past zeker bij Rits. Het is een van de redenen waarom hij uiteindelijk werd gehaald.  Ivan Leko is fan van de speler en dat is alleen maar een voordeel. De Kroatische kampioenenmaker reageert niet voor niks als volgt: "Mats past perfect in het DNA van Club. Hij heeft energie, passie en combineert dit met rendement. Ik ben zeer tevreden met zijn komst!"

Relatief jong, maar ervaren: Mats Rits draait al jaren mee in de Jupiler Pro League, maar is nog altijd maar 24. Dat betekent twee dingen: al behoorlijk wat kilometers op zijn teller qua aantal wedstrijden op het hoogste niveau - 155 stuks om precies te zijn - en ook nog ruimte voor progressie. Trainer Leko staat erom bekend dat hij spelers beter kan maken en dat zal hij dus ook zeker met de eerste zomeraanwinst doen. 

Contra: 

Statistieken vallen tegen: een doelpuntenmachine is de nieuwe offensieve middenvelder van blauw-zwart dan weer niet. Afgelopen seizoen klokte hij af op maar vier goals en zes assists in 29 matchen, weliswaar bij een zwalpend Mechelen. Vorig seizoen scoorde hij er maar eentje meer in 37 duels. Te weinig, zeker in vergelijking met toekomstige concurrenten als Ruud Vormer en Hans Vanaken.

Komt 'maar' van Mechelen: Jordi Vanlerberghe en Ivan Tomecak toonden al aan dat de stap van Achter de Kazerne naar Jan Breydel niet zo evident is. Het niveauverschil valt natuurlijk niet te verwaarlozen. Mats Rits gaat van een degradatieploeg naar de kampioen en zal dus het hogere ritme moeten oppikken. Bovendien mocht hij nog nooit proeven van play-off 1 of Europees voetbal. 

Fans reageren wat sceptisch: de transferaankondiging op de Facebookpagina van Club Brugge lokte meteen heel wat reacties. Positieve, maar ook negatieve. Mats Rits was nu niet meteen de (grote) naam waar de blauw-zwarte fans van droomden. Dat hij van een degradatieklant komt, versterkt de ietwat negatieve perceptie. "Moeten we daarmee naar de Champions League?" Heeft dus iets te bewijzen.  
 
Concurrentie is moordend: in Mechelen was hij een certitude op het middenveld, maar in Brugge zijn er geen garanties. Mats Rits zal moeten knokken voor zijn plekje want die driehoek op het middenveld draaide afgelopen seizoen fantastisch. In principe wordt hij gehaald als doublure voor Ruud Vormer en/of Hans Vanaken, probeer die twee sleutelpionnen maar eens uit de kampioenenploeg te verdringen...

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ KV Mechelen
 
 
Reacties.