Zeven transfers afgerond bij Anderlecht, volgens ons nog zeker deze vijf cruciale pionnen nodig

06 juni 2018 18:43

Anderlecht staat voor de zomer van de grote vernieuwing. Er zijn al redelijk wat transfers gedaan, maar er zullen er nog volgen. Hierbij: de moeilijke evenwichtsoefening van Marc Coucke en Luc Devroe om Hein Vanhaezebrouck straks te geven wat hij wil: evenwicht!

Makarenko, Kabazaj, Cobbaut, Adzic, Milic en Musona, dat is het inkomend transferoverzicht tot nu toe. De linkerflank is dus helemaal af, met ook nog de lichting van de contractoptie van Kenny Saief. Musona kan ook nog Morioka gaan vervangen als aanvallende middenvelder als het nodig is. En Devroe beweerde dat Kabazaj en Adzic zowel links als rechts kunnen spelen. 

Flanken? Ok!

Posities van linkse wingback, linkse aanvaller, aanvallende middenvelder en rechtse aanvaller: check. Rechtsback? Met Dennis Appiah, Andy Najar en Alexis Saelemaekers zijn er drie mogelijkheden. Appiah zullen ze door zijn blessure - als ze dat al wilden - niet meer kunnen verkopen. Ook die positie is dus afgevinkt.

Dan komen we aan de twijfelgevallen. Op het middenveld lopen er met Makarenko, Kums en Trebel drie jongens rond die certitudes zijn voor de wedstrijdselectie als ze fit zijn. Met Trebel moet wel nog verder onderhandeld worden over een langer verblijf.

Lokonga gaat nog iets te licht wegen om Kums en Trebel scherp te houden.

Als die blijft, hebben ze met Edo Kayembe en Sambi Lokonga twee jongeren achter de hand. In het systeem van Vanhaezebrouck betekent dat dus vijf opties voor twee posities. Genoeg, maar eigenlijk zou er nog één echte klepper bij mogen. Eentje die Kums en Trebel op de toppen van hun tenen houdt.

De doelmannen dan. Naar wat we horen gaat Boy de Jong waarschijnlijk een contract krijgen om verder als derde doelman te fungeren. Frank Boeckx - als zijn blessure gunstig blijft evolueren - mag ook blijven. En de defintieve transfer van Sels zit eraan te komen. Dat lijkt dus ook ingevuld.

Jongeren is goed, maar ook nog echte concurrentie nodig

Maar dan... De probleemposities: centrale verdedigers en spitsen. Ondanks de transfer van Cobbaut moeten er nog twee centrale verdedigers bijkomen. Spajic is vertrokken en men gaat niet wachten tot het einde van het WK om te zien of er interesse komt voor Kara. Deschacht is nog steeds een optie, maar Hein moet eerst duidelijkheid geven over wat er met jongeren Delcroix, Bornauw en Dante gaat gebeuren. Indien zij uitgeleend worden, mag Deschacht blijven. Vijf verdedigers voor drie posities lijkt geen overbodige luxe.

Dimata zou wel eens de perfecte spits kunnen zijn met de jongens die achter hem staan.

De vraag in de spits is of Anderlecht van Teodorczyk afgeraakt. De Pool weegt zwaar op het budget. Om sportieve redenen hoeft hij niet te vertrekken, wel om financiële. Coucke en Devroe hopen in zijn plaats Dimata en nog een topper aan te trekken. Jonge spitsen met potentieel die later met een meerwaarde doorverkocht kunnen worden.

Conclusie? Om goed te zitten, moet Anderlecht nog vijf transfers doen: twee verdedigers, één sterke middenvelder en twee kwaliteitsvolle spitsen. Maar er zal eerst het één en ander moeten vertrekken.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.