Het WK is begonnen! Russen dankzij invaller Cheryshev ruim voorbij krasselende Saoedi's

14 juni 2018 19:28

Gastland Rusland is het WK begonnen met een klinkende 5-0 overwinning tegen het nietige Saoedi-Arabië. Flitsend was het eigenlijk niet tegen de hopelijk zwakste ploeg op dit WK, maar voor de fel bekritiseerde Russische nationale ploeg is het een fameuze vertrouwensboost.

Na de openingsceremonie -en een veel te lange speech van Vladimir Poetin- volgde een zinderende versie van het Russische volkslied, meegebruld door heel wat kelen. De Russen lieten de Saoedi's komen en loerden zelf leep op de counter. Mooi voetbal, dat zagen we niet meteen, vooral omdat de Saoedi's geen wereldploeg vormen.

Hoe kan 78.011 man zó stil zijn?

In de vorige openingsmatch van een WK, in Brazilië, sprongen de gensters er wél vanaf. Rusland tegen Saoedi-Arabië is dan ook van een iets lagere orde dan Brazilië-Kroatië. We hielden er de moed toch in en de supporters ook, die de Mexican Wave eens lieten rondgaan in een verder stil Luzhniki.

Het was dus wachten op een doelpunt, dat er gelukkig snel kwam. Golovin werkte een bal na een hoekschop opnieuw de zestien in en Gazinsky kreeg het leer het doel in. Het Luzhniki ontplofte, voor even toch. Na die korte euforie van de eerste goal was het een paar minuten opnieuw opvallend stil.

Arme Dzagoev

Het werd nog stiller toen sterspeler Alan Dzagoev na goed twintig minuten een serieuze spierblessure opliep. Zijn WK zit er zo goed als zeker op. Denis Cheryshev, ex-Real Madrid, mocht hem komen vervangen en Golovin ging achter de spits spelen. Die Cheryshev liet zich overigens meteen opmerken. Na een te korte bal van Zobnin, schakelde hij met een opwippertje zijn tegenstander uit en knalde hij heerlijk in doel van dichtbij. Wat een goal!

Rusten deden we ook met die 2-0 stand en de moed zonk de Saoedi's in de schoenen. Het werd zelfs zo erg dat ze niet eens kwamen opwarmen voor de tweede helft, terwijl de voltallige Russische bank dat wel deed. Na de koffie kwam er dan toch een kans, maar Taiseer kon niet afwerken.

Wat een invallers!

Het werd tijd voor nog een wonderlijke vervanging aan de kant van de Russen. Artem Dzyuba kwam tussen de lijnen en scoorde na nog geen minuut de 3-0. Ook nu was Golovin de aangever. Denis Cheryshev maakte het allemaal nog wat mooier met een wereldgoal in de extra tijd. Bij 4-0 was het nóg niet gedaan, Golovin knalde nog een vrije trap tegen de touwen voor de forfaitstand. Poetin en alle andere Russen kunnen terugkijken op een geslaagde start van het WK, maar spectaculair was het allemaal niet.

Saoedi-Arabië \\ Rusland
 
 
 
Reacties.