Cercle Brugge haalt hard uit naar buur Club, Anderlecht en de andere teams van de G5: "Ze denken enkel aan zichzelf"

16 juni 2018 17:14

De Belgische topploegen willen in de nabije toekomst de beloftencompetitie hervormen. De G5 heeft een plan voor ogen, waar de kleinere clubs niet mee kunnen leven.

Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, KRC Genk en Standard willen graag hun U21-teams onderbrengen in 1B. De U21 van de K11 zouden dan in de 1ste tot 3e amateurreeksen ondergebracht worden.

"Denk eens na", reageert Cercle Brugge-voorzitter Frans Schotte in Het Nieuwsblad. "Derde amateur dat staat gelijk met het vroegere 1ste provinciale. De grote clubs willen dat dus dat onze beloften op dat niveau gaan zwoegen. Punten pakken en dan pinten pakken. Hoe kan een vereniging als Cercle nog jonge spelers overtuigen om te tekenen als ze aan het einde van hun opleiding op provinciaal niveau moeten gaan voetballen in derde amateur?

"Enkel eigenbelang telt"

Indien de G5 zijn zin krijgt, zullen volgens Schotte nog meer jonge Belgische talenten naar de topclubs overstappen. "Als ik voorzitter van Anderlecht of Club was zou ik ook voorstander zijn van dat nieuwe plan, maar dat is niet de toekomst van het Belgische voetbal, niet de toekomst van de jeugdwerking. Integendeel. De topclubs denken enkel aan zichzelf. Zij zeggen dat ze handelen in het belang van het Belgisch voetbal, maar enkel eigenbelang telt."

"Check maar eens hoeveel spelers die al door profclubs werden uitgeleend op amateurniveau ooit nog doorbraken bij die profclubs. Je zal er weinig tot geen vinden Dat zegt genoeg. Hoe kunnen wij nog jonge spelers motiveren om bij ons te tekenen als hun ontwikkeling afgeremd wordt. Wij willen dat onze beloften tegen Anderlecht, Standard, Club Brugge…kunnen spelen. Cercle zit nu eenmaal bij de Elite 1 wat jeugdploegen betreft", besluit Schotte.

Diederik Geypen

Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard \\ Cercle Brugge
 
 
Reacties.