Spanje heeft het helemaal niet onder de markt tegen stug Iran, maar eerste zege op WK is wel een feit

20 juni 2018 21:54

Spanje heeft op de tweede speeldag dan toch zijn eerste zege beet op dit WK. Diego Costa zorgde na de rust met een gelukje voor het enige doelpunt van de partij. Een stug Iran bezorgde Spanje wel kopzorgen.

Spaanse bondscoach Fernando Hierro wijzigde zijn elftal op twee posities. Carvajal was volledig hersteld na zijn blessure in de Champions League-finale en nam zijn vertrouwde positie als rechtsachter in. De meer aanvallend ingestelde Lucas Vazquez kwam dan weer in de ploeg voor Atletico Madrid-middenvelder Koke.

Na de verrassende driepunter tegen Marokko wilde Iran opnieuw voor een stunt zorgen tegen Spanje. Het plannetje was meteen duidelijk. Zo veel mogelijk mensen achter de bal. Alleen aanvaller Azmoun mocht vooraan blijven.

Zoals verwacht eisten de Spanjaarden het balbezit op, maar dat resulteerde in weinig echte kansen in het eerste halfuur. David Silva was de gevaarlijkste man bij Spanje. Zijn vrije trap kwam in de handen van het Iraanse sluitstuk terecht, even later trapte hij met zijn rug naar doel over.

Maar Spanje had alle moeite van de wereld om de Iraanse muur te ontgrendelen. Aanvaller Diego Costa, goed voor twee goals tegen Spanje, werd constant bewaakt en kwam nauwelijks in stelling. Silva kreeg nog een derde kans net voor de pauze, maar zijn afgeweken bal ging naast. Voor Iran was de missie na 45' alvast geslaagd: de nul stond nog steeds op het bord.

De tweede helft begon met een heet standje voor het Iraanse doel, maar ook Busquets kon niet scoren. Aan de overzijde versierde de underdog een dot van een kans, maar de bal verdween langs de verkeerde kant van de paal. In minuut 52 was het dan toch raak. Iniesta bracht de bal tot bij Diego Costa en die kon via een gelukje scoren, 0-1.

Wie dacht dat de match gespeeld was, had het helemaal bij het verkeerde eind. Iran speelde enkele knappe kansen bij elkaar, maar de Spanjaarden ontsnapten telkens. Spanje kreeg zelf enkele kansen op de 2-0, maar liet na om te scoren.

Dé kans

Tien minuten voor tijd had Amiri dé kans om de gelijkmaker te maken, maar zijn kopbal ging een halve meter over. Spanje bleef op zoek gaan naar de dubbele voorsprong, maar de laatste pass ontbrak al te vaak. Bovendien was het opletten voor de Iraanse counters.

Spanje pakte de drie punten en is zo samen met Portugal leider in de groep. Iran volgt met één punt minder, Marokko is uitgeschakeld met een 0 op 6. Op de slotspeeldag neemt Spanje het op tegen Marokko, Iran bekampt Portugal.