Onderschat, verguisd, bespot, bekritiseerd en de perceptie vaak tegen, maar wij schatten Rode Duivel wél naar waarde

03 juli 2018 19:00

Als je een probleem hebt, dan haal je toch gewoon Marouane Fellaini van de bank? Blikopener, breekijzer en buffelaar in de zestien van beroep. De 30-jarige Rode Duivel van Manchester United bewees gisteren nog maar eens hoe belangrijk hij kan zijn. Maar over hij iedereen overtuigd heeft?

Fellaini, het is zo'n voetballer die altijd wel de perceptie tegen zal hebben. Door zijn lengte en lichaamsbouw geeft hij niet altijd de meest fijnzinnige indruk, maar voetballen, kan hij wel degelijk.

Big Fella, voor de Engelse vrienden, is veel meer dan zomaar iemand die kan beuken, tackelen en ellebogen uitdelen. Je ziet hem geregeld ook al eens uitpakken met een fraaie dribbel. En scoren, is zijn bijberoep. Vaak belangrijke goals ook. 

Het is dan ook geen toeval dat het jeugdproduct van Standard - dat ook voor de nationale ploeg van Marokko kon kiezen, maar opteerde toch voor zijn geboorteland - veel krediet krijgt binnen de nationale ploeg. Debuteren, deed hij op 7 februari 2007 oftewel meer dan tien jaar geleden. 

Stille cultheld

Behoorlijk straf. René Vandereycken was de man die hem zijn kans gaf en ook onder de bondscoaches die volgden - Advocaat, Leekens en Wilmots - bleef hij een essentieel onderdeel van de selectie. Zij wisten hem allen naar waarde te schatten. 

Terecht ook want de gewezen middenvelder van Everton, waar hij met zijn weelderige haardos en krachtpatserij uitgroeide tot een stille cultheld, is niet alleen nuttig als invaller, maar deed het ook vaak voortreffelijk als basisspeler.

Doelpuntenmaker

Zijn statistieken spreken boekdelen: 85 interlands intussen en 18 keer gescoord, je moet al Romelu Lukaku of Eden Hazard heten om beter te doen. En hij scoort ook belangrijke goals, zoals gisteren toen het water ons aan de lippen stond tegen Japan. 

Of zoals tegen Algerije op het WK 2014, toen hij in de openingsmatch de 1-1 maakte en ons opnieuw hoop schonk. En herinnert u nog de lente van 2015? Vijf goals in drie interlands: twee stuks tegen Cyprus, eentje tegen Israël en nog eens twee in die met 3-4 gewonnen sensationele oefenpot tegen Frankrijk.

Geheim wapen

Een teamplayer als Marouane Fellaini staat altijd paraat en brengt altijd die extra Sturm und Drang die je nodig hebt als de ploeg in de penarie zit. Gooi als het niet anders kan maar wat ballen in de zestien en hij zal oorlog maken en terreur  en angst zaaien in de defensie van de tegenstander. 

En dus geregeld ook de ploeg met zijn (kop)kracht, overtuiging en fysieke capaciteiten over de streep trekken. Bondscoach, doe ons een plezier: hou hem ook na dit WK bij de groep want hij zal ons in de toekomst nóg diensten bewijzen. Misschien alsmaar minder als basispion in de schijnwerpers, maar wel als joker en geheim wapen.

Vraag maar eens aan José Mourinho hoe goed hij die rol kan vervullen. Geen toeval en wonder dat ze hem op Old Trafford een contractverlenging voorschotelden. Met dergelijk wapengeschut kan je naar de oorlog. Met alleen maar technisch verfijnd, flitsend en zwierig geweld kom je er niet (altijd). En dan is zo'n bonkige Fellaini van goudwaarde. 

België \\ Japan
 
 
 
Reacties.